-

„Литературни маршрути“ през юли: Маршрут "Шишманови в София" с Лора Шумкова

„Литературни маршрути“ представя "Шишманови в София" с Лора Шумкова

13 юли, 18.30 часа, начална точка: домът на Шишманови, ул. „Шипка“ №11. Вход свободен / Без предварително записване.

Четвъртият сезон на „Литературните маршрути“ на фондация „Прочети София“ се реализира с подкрепата на Столична община.

На 22 юни 2022 г. се навършиха 160 години от рождението на проф. Иван Шишманов. Как момчето от Свищов израства до една от най-космополитните и всестранно развити личности в историята на националната политика, образование и култура? Каква е ролята на съпругата и сина му за европеизирането и модернизирането на младата българска държава? Как семейство Шишманови се е вписвало в живота на столичния хайлаф и къде можем да разчетем следите от тяхното дело в тъканта на днешна София? Това са някои от темите, които ще засегне литературният маршрут „Шишманови в София“. В седем точки, свързани с личностите на проф. Иван Шишманов и неговите близки – тъста му проф. Михайло Драгоманов, съпругата му Лидия и сина му Димитър, ще очертаем техните колоритни фигури и забележителния им принос в българския културен живот от Освобождението до края на Втората световна война.

„Шишманови в София“ е най-новият от поредицата литературни маршрути „Софийски страници“ с автор и водещ Лора Шумкова. Както и в предишните издания, маршрутът ще включа разкази за видни софиянци и паметни събития с тяхно участие, както и откъси от познати и недотам познати литературни текстове.
Маршрутът се посвещава на всички украинци, намерили втори дом в България и ще завърши с припомняне на някои от невидимите украински следи, които при внимателно вглеждане все още можем да разчетем в българската литература и които поне отчасти дължим тъкмо на семействата Драгоманови и Шишманови.

Лора Шумкова е литературен теоретик и историк, критик и редактор. Интересува се от литературна и визуална семиотика, както и от литературната антропология на града. Откакто се помни, Лора е заинтригувана от историята на родния си град – София. Тя обича да изследва софийските квартали с кучето си Браян, да си устройва екскурзии с градския транспорт и да чете книги, посветени на София. Вдъхновява се от космополитните европейски градове и от африканската култура.

Моля почакайте...