-

Премиера на “Ембриони“ - документална пиеса на Йордан Славейков

“Ембриони” е документален текст за театър, който се състои от десет истории на жени, избрали да направят аборт

Премиерата на спектакъла е на 29 юни от 19.00 ч. на независимата сцена на I AM Studio (ул. "Г. С. Раковски" №149).

Какви са причините една жена да направи аборт? Оказват ли влияние на решението им политическият, културният и социален контекст? Какво мислят мъжете за абортите? Защо България е страната в ЕС с най-много аборти на глава от населението? Има ли повод за оптимизъм? Това са важните въпроси, които ще звучат от сцената.

„Темата за абортите е важна за мен отдавна. Майка ми е отказала да ме абортира, нищо че е имала вече две по-големи деца. Нямах трудности при намирането на тези документални истории. Оказва се, че жените не разказват за преживените от тях аборти не от срам или страх, а защото не са питани. Получих истории за лекарска жестокост, за предателство от страна на майката, за насилие, но и за "аборт по спешни медицински причини". Истории за взети решения, за които от дистанцията на времето се съжалява. Но и такива, за които няма никакво съжаление. Сега целта ми е спектакълът да се среща с публиката си регулярно, да задава въпроси, без да посочва отговори.“ – споделя Йордан Славейков.

Той е театрален режисьор и драматург на свободна практика. Има номинация за "Икар" `2007 в категория "Дебют" за дипломния си спектакъл "Оскар и розовата дама" от Е.Е.Шмит. През 2011 г. получава и номинация за “Аскеер” в категория "Съвременна българска драматургия" за пиесата "Паякът".

В постановката на Йордан Славейков участва актрисата Августина-Калина Петкова от Младежки театър “Николай Бинев”.

“Ембриони” е първият им взаимен проект, подкрепен от Национален фонд „Култура“. Премиерата е в I AM Studio – театрално и арт пространство от 2015 година. I AM Studio е независима сцена, която подкрепя артистите извън държавните театрални структури.

Моля почакайте...