-

„Моята прекрасна лейди“ – новото предизвикателство на Квинтет „Пилекадоне“

„Пилекадоне“ е духов квинтет с енигматично наименование и повече от 25-годишна история. На 28 юни от 19.00 ч. в камерна зала „България“ Международен фестивал „Софийски музикални седмици“ представя инструменталистите и звездите на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – сопраното Еделина Кънева и Марчо Апостолов (тенор). Те ще представят в концертен вариант популярния мюзикъл „Моята прекрасна лейди“ от Фредерик Лоу.

Адаптацията за квинтет и солисти е на Пламен Проданов. В състава на квартет „Пилекадоне“ са флейтистката Мила Павлова, обоистът Валентин Методиев, кларинетистът Венелин Пиперов, валдхорнистът Ясен Теодосиев и фаготистът Евгений Тонев. Всеки от тях има активна кариера като оркестрант-солист в елитните български оркестри: Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на Българското национално радио, Оркестъра на Класик ФМ Радио. „Пилекадоне“ редовно изненадват почитателите си с атрактивните си изяви, много от които са с костюми, декор, мултимедия. Изтъкнати български композитори - Васил Казанджиев, Пенка Кунева, Добринка Табакова, Албена Врачанска и др. - създават специално и посвещават на квинтета свои произведения.

Проектите на „Пилекадоне“ се простират извън традиционното представяне на класическия репертоар. Сред тях са музикалният спектакъл „Ромео и Жулиета – вечният романс на Верона” с музика от времето на Шекспир, програмата „Нощ в операта” със солист сопраното Евгения Ралчева, концертът „Музика за „Пилекадоне” с произведения, създадени специално за състава, както и настоящият камерен мюзикъл „Моята прекрасна лейди”. Често в тях участват прочути инструменталисти и певци, артисти и интелектуалци от различни сфери - актьорите Валентин Ганев и Искра Ангелова, видният англицист, поет и преводач на творчеството на Шекспир проф. Александър Шурбанов, цигуларката Албена Данаилова, Хорът на Софийските момчета с диригент Адриана Благоева.

„Пилекадоне“ са желани участници на различни фестивали у нас и в чужбина, гостували са многократно и на „Софийски музикални седмици“. Квинтетът е носител на награда „Златна лира 2019“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци за върхови постижения в изпълнителското изкуство.

Еделина Кънева е певица с богат репертоар и многостранни творчески изяви, включително и на педагогическото поприще. Марчо Апостолов също има завидна творческа биография, активна концертна и преподавателска дейност. В момента двамата са солисти в Националния музикален театър „Стефан Македонски“.

 

Моля почакайте...