-

Европейска конференция "Кинообразование в училище"

"Кинообразование в училище"

Първата по рода си европейска конференция в България, посветена на кинообразователните инициативи в училищата на Европа, ще се състои на 28 юни от 10.00 ч. в зала “Славейков” на Френския институт в София, част от осмото издание на фестивала “Срещи на младото европейско кино”. Инициативата се реализира с подкрепата на Столична община.

Конференцията се организира от сдружение “Арте Урбана Колектив” в партньорство с Френски институт в България (Institut français de Bulgarie), Национална португалска филмотека (Cinemateca Portuguesa) и с участието на още 12 европейски организации в областта на културата и изкуството.

В редица европейски държави заниманията с “кино” в училище са легитимна и важна част от учебния процес, тъй като възпитават ценности и умения от фундаментално значение за децата и младежите: естетическа интелигентност, възможност за себеизразяване, креативност, приобщаване на всички ученици към образователния процес, работа в екип, толерантност и опознаване на другия. Кинообразованието е  свързано също така с развитието на социално-емоционални умения, дигитални познания, нови възможности за професионална реализация, събуждане на любопитството и възпитаване на интерес към културата и изкуството като цяло.

Сдружение “Арте Урбана Колектив” реализира успешно кинообразователни инициативи на национално и европейско ниво, участва като партньор в редица проекти, подкрепени от програмите "МЕДИА/ Творческа Европа" и "Еразъм". Партньорите й - над 40 експерти в областта на киното и педагогиката от България, Германия, Испания, Италия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Северна Ирландия, Турция, Финландия, Франция, Хърватска, Чехия, с които развиват европейски проекти за разширен достъп до изкуство и култура, ще се включат в конференцията. Това ще бъде уникална по рода си възможност да бъдат представени в дълбочина инициативи като “CinEd - европейско кинообразование за деца и младежи”, “Киното, сто години младост”, “Млади режисьори снимат града си” и други проекти, да бъдат анализирани резултатите от тях, както и възможностите за развитието им и по-широк обхват. Целта на срещата е не само да се рефлектира върху съществуващите кинообразователни програми и тяхното приложение, а в присъствието на учители и ученици, които също ще бъдат поканени да споделят своята гледна точка, да бъдат начертани бъдещи перспективи за развитието на артистичното образование в Европа.  

Допълнителен стимул за сдружение “Арте Урбана Колектив” да организира подобно събитие в България е, че към момента изкуството на киното (за разлика от редица европейски държави), не е част от стратегическите съвместни инициативи за развитие на Министерство на културата и Министерство на образованието и науката. От сдружението се надяват, че поставяйки темите за артистично образование и достъп до изкуство в училище на дневен ред, ще има положителна промяна в тази насока.

ПРОГРАМА:

28 юни (вторник), 10:00 – 17:30 часа

9:30 – 10:00 ч. – Регистрация и кафе  

10:00 – 10:30 ч. – Официално откриване

10:30 – 11:30 ч. – Иновативна кинопаралелка CinEd, с. Дерманци

Представяне работата на класа и прожекция на киноупражнения, реализирани от учениците с ръководител г-н Даниел Симеонов

11:30 – 11:45 ч. – Успешни практики от използването на платформата CinEd в 81 СУ „Виктор Юго“ – г-жа Силвия Марушкина

11:45 – 12:30 ч. – Представяне на програмата CinEd и нови педагогически ресурси – Вера Херолд, координатор на проекта, Португалска национална филмотека

Прожекция на кратък филм (трейлър на CinEd) от режисьора Пиер-Мари Гуле

Обратна връзка и дискусия

12:30 – 14:00 ч. – Обяд

14:00 – 14:30 ч. – Представяне на ателие „Киното, сто години младост“ –  село Дерманци  

14:30 – 15:00 ч. – Представяне на ателие „Киното, сто години младост“ – Велико Търново   

15:00 – 15:45 ч. – Представяне на международната програма „Киното, сто години младост“ – Натали Буржоа, координатор на проекта, Сдружение „Киното, сто години младост!“, Франция

Обратна връзка и дискусия

15:45 – 16:00 ч. – Кафе пауза

16:00 – 16:30 ч. – Представяне на ателие „Млади режисьори снимат града си“ – Ловеч

16:30 – 17:15 ч. – Представяне на програма „Млади режисьори снимат града си“ – Каролина Гиедрус, координатор на проекта, Сдружение „Център за гражданско образование“ – Полша

Обратна връзка и дискусия

17:15 – 17:30 ч. – Въпроси

 

 

Моля почакайте...