-

“Срещи на младото европейско кино” отдава почит на емблематични жени-режисьори

Оригинална селекция от филми на знаменити европейски жени-режисьори, международна конференция, уникален по рода си киноконцерт, майсторски класове, както и богата селекция от прожекции на рядко показвани за българската публика филми, придружени от интересни дискусии и творчески ателиета, предлага на младите любители на киноизкуството в София проектът “Срещи на младото европейско кино”, който се реализира с подкрепата на Столична община в Календара на културните събития на София.

Осмото издание на добре познатия и обичан кинофестивал с организатори Сдружение “Арте Урбана Колектив”, чиято главна цел е да се начертаят бъдещи перспективи за развитието на артистичното образование в България и Европа, е разделен на две части.  

От 20 до 24 юни събитието предлага богата програма, насочена към детската и младежка аудитория на възраст от 3 до 19 години, а втората част на фестивалното събитие -  25 до 29 юни - ще приеме една по-професионална насоченост - мащабната международна конференция с участието на чуждестранни експерти от 14 европейски държави, специални майсторски класове и др.

 

Публиката ще се наслади на рубриката “Жените режисьори: от началото на киното дo днес” - специална селекция от филми на жени-режисьори - класици на европейското кино.

В рамките на рубриката е представена късометражна програма на Алис Ги (1873 - 1968), прочула се като една от първите жени в историята на киното. Още преди жените да имат право да гласуват, французойката успява да режисира, продуцира или ръководи създаването на около 1000 филма. С подкрепата на Френски институт в България, специална селекция от 13 нейни късометражни филма е представени на младежката публика. Прожекциите са последвани от ателие за деца и младежи на възраст между 11 и 18 години, в което младите участници ще преоткрият филмите чрез рисунки - пресъздавайки на хартия движения и форми, които току-що са видели на големия екран.

Класиката “Момиче във фрак” (реж. Карин Сванстрьом, Швеция, 1926) е ярка комедия в седем действия - един от най-добрите филми от епохата на нямото кино в Швеция и последният пълнометражен филм на режисьорката Карин Сванстрьом (1873-1942) - също е част от програмата, посветена на жените режисьори.

Продукцията “Отминал ден” - дебютен игрален филм на Марта Месарош (Унгария, 1968) е зашеметяващ портрет на млада унгарка, която с твърда решителност търси собствената си идентичност в общество, преживяващо драматичен контраст между традицията и развиващата се модерност. Филмът е едновременно пример за Новата вълна в Източна Европа в края на 60-те години и един от ранните филми на европейското феминисткото кино.

“Моят XX-ти век” (реж. Илдико Енеди, Унгария, 1989) разказва невероятната история на две близначки, отгледани от различни семейства, които се превръщат в съвсем различни личности, докато в навечерието на Новия век съдбата не ги среща отново. Филмът е част от програмата, благодарение на Институт Лист София / Liszt Intézet Szófia и е подходящ за ученици над 18-годишна възраст, както и за студенти.

Осмото издание на “Срещи на младото европейско кино” е отредило и специално внимание на една от иконите на италианското документално кино -  италианската режисьорка Чечилия Манджини.

Знаменития й филм “Да бъдем жени”, създаден през 1964 г., но изключително актуален и днес, започва с въздействащ експеримент - близки кадри на корици от модни списания, които са прекъснати от образите на жени от реалния свят - работещи във фабрики, обитаващи крайните квартали на града. С чувство за хумор и ирония, киното на Манджини се фокусира върху историите за несправедливост в обществото. След прожекцията организаторите канят зрителите и на специалното киноателие, вдъхновено от творчеството на Манджини - работа с колажна техника и ще интерпретация на образа на жената в списанията от 1964г. и днес. Aтелието ще бъде водено от младата художничка Вероника Белчева.

“Срещи на младото европейско кино” за пръв път ще стане домакин и на няколко събития, които надграждат фестивалната концепция.

За първи път в рамките на “Срещи на младото европейско кино” ще се състои европейска конференция “Кинообразование в училище”, посветена на кинообразователните инициативи в училище в цяла Европа. Тя ще се проведе на 28 юни от 10.00 ч. в зала “Славейков” на Френския институт. Конференцията ще бъде с участието на 14 европейски университети и организации от сферата на културата и изкуството, като близо 40 експерти в областта на киното и педагогиката от България, Германия, Испания, Италия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Северна Ирландия, Турция, Финландия, Франция, Хърватска и Чехия ще се включат в конференцията.

Ще бъдат представени в дълбочина инициативи, по които екипът на фестивала работи целогодишно в синергия с европейски партньори -  “CinEd - европейско кинообразование за деца и младежи”, “Киното, сто години младост”, “Млади режисьори снимат града си” и др.

В програмата са и филми (в присъствието на авторите им), реализирани от ученици от Велико Търново, Ловеч, село Дерманци, както и възможностите за развитието им и по-широк обхват на национално ниво.

Сред акцентите е авторският киноконцерт (24 юни, 17.00 ч., Френски Институт), който организаторите замислят от няколко години. Програмата включва късометражни френски филми, сред които кратка няма комедия от кинозвездата Макс Линдер от 1912 година, акомпанирана с нов, музикален прочит на музикантите Станислав Арабаджиев (пиано), Венцислав Благоев (тромпет), Михаил Иванов (контрабас), Стефан Горанов (барабани) и Димитър Благоев (китара).

 

В рамките на “Срещи на младото европейско кино” ще се състоят и интересни майсторки класове - на 25 юни във Френския институт режисьорът Христо Симеонов ще разкрие на присъстващите съществена част от своята работа с деца пред камера - от избора им до снимачния процес, както и своите лични наблюдения и професионален опит с решаващия етап на кастинга.

На 29 юни във Френския институт публиката ще се срещне с режисьорката Елица Петкова, която ще разкаже за пътя от възникването на една идея до нейната реализация на голям екран, как се намират  историите, които се превръщат във филмови произведения и какво е необходимо за изграждането на плътни, пълнокръвни образи и един разказ, на който зрителят успява да се довери. Събитието ще бъде придружено и от прожекция в двора на Гьоте Институт на програма от късометражни филми на Елица Петкова, която ще присъства.

Всички събития от програмата на “Срещи на младото европейско кино” са с вход свободен.

Моля почакайте...