-

Изложба "Исторически паркове и градини на София" в Регионалния исторически музей-София

Регионален исторически музей – София ще представи изложбата "Исторически паркове и градини на София".

Откриването е на 23 юни (четвъртък) от 18.00 часа.

Изложбата „Исторически паркове и градини на София“ представя документи от фотоархива, архива с пощенски картички и архива за недвижимо културно наследство на Регионалния исторически музей–София. Проследява развитието на зелената система на София от обявяването й за столица до началото на Втората световна война. Реализацията на зелената система е възможна благодарение на труда на чуждестранни и български специалисти.

Изложбата „Исторически паркове и градини на София“ е създадена от архитекти в чест на първите паркостроители на София. След Освобождението на България през 1878 г. ги наричат „градинари“. Това са чуждестранни специалисти, поканени от княз Фердинанд I, които имат голям опит в градинското и парково изкуство на европейските градове. Между тях са озеленители и лесовъди: Даниел Неф, Юлиус Милде, Карл Бетц, Люсиен Шевалис, Жул Лошо, Карел Неф, Антон Крауз, Йохан Келелер, Емил Аман.

Столицата ни дължи най-много на един от тях – французина Йосиф Фрай, който е на длъжност „градски градинар“ от 1906 до 1933 г. В озеленяването на София той достига високи върхове в градинско-парковото изкуство. След началото на ХХ в. към дело на чужденците се включват и български учени – Илия Тодоров, Георги Духтев и др.

В експозиционно отношение хронологично са представени съществуващи, както и изчезнали или променени градински съоръжения. Фигурират емблематични за града паркове и градини: Градската градина (Александровска), резерватната част на Борисовата градина, Университетската ботаническа градина и др. Разгледани са комплекси с историческо озеленяване - паркът на Военното училище (сега Военна академия „Г. С. Раковски“), паркът на Духовната семинария, мемориалният комплекс Софийски централни гробища и др.

Включени са знакови озеленени площадни пространства. Водещо е мястото на площад „Свети Александър Невски“ със сложната си и цялостна система на исторически озеленени площи. Представени са площадите „Бански“, „Руски паметник“, „Света Неделя“, „Възраждане“ и др.

В изложбата документално присъстват градините около софийските църкви и кварталните градини (някои са първите разсадници на София от началото на ХХ в.). Включена е информация за залесяването на първите софийски булеварди и озеленяването на Перловската и Владайската река.

В изложбата е представена и една от най-успешните реализации в градинскопарковото изкуство на София – реконструкцията на Розариума в Борисовата градина от 2019 г. по проект на Столична община.

Специално за изложбата са направени хербарии на растения от историческите паркове и градини. Растенията са събирани през месец май 2022 г. Автор е доц. д-р Димитър Узунов от Националния природонаучен музей – БАН.

Временната експозиция „Исторически паркове и градини на София“ може да бъде разгледана в периода 24 юни – 25 септември 2022 г.

Партньори на изложбата са: Столична община, Националният природонаучен музей – БАН, "Софияплан".

Моля почакайте...