-

Таланти за човечност и природа

Инициатива за съхраняване и социализиране на уникална монументална творба в София, която свързва Владимир Димитров-Майстора и Димитър Киров-ДиКиро - сграфито “Майстора и неговите модели”, стартираха техни наследници и фондация “БлуЛинк”

На 10 юни 2022 г. пред сграфитото, изработено от ДиКиро през 1975 година, те дадоха началото на програма за креативно ангажиране на млади творци с проблемите на съвременността, както са го правили Майстора и ДиКиро в своето време. Програмата “Таланти за човечност и природа” се изпълнява от "БлуЛинк" в партньорство с Музея на Нов български университет и с финансовата подкрепа на Програма “Култура” на Столична Община. 

“Когато преди три години от тази къща бяха откраднати картини на Майстора и ДиКиро, дадох обещание, че ще съхраним това наследство и че ще продължим да създаваме изкуство тук”, припомни на откриването Павел Антонов, собственик на сграфитото, изработено върху наследствения му дом, и управляващ редактор на “БлуЛинк”.

Инициативата припомня паметта за двама художници, прави среща на съвременните млади хора с изкуството и открива скрито съкровище на града ни - сграфитото на Димитър Киров.

“Всичко това е изключително ценно”, коментира Биляна Генова, директор на дирекция "Култура" на Столична Община, която участва в откриването.

Събитието събра млади и активни творци в различни области: художници, музиканти, писатели, драматурзи и др. в къщата със сграфитото в "Драз махала" в София. Заедно с представители на организации в подкрепа на опазването на околната среда, правата на човека и правата на жените, те дискутираха различни граждански и социални проблеми, пред които е изправено съвременното общество. Младите творци споделиха мисли и идеи за бъдещи творчески проекти, вдъхновени от тези проблеми. Поради проливния дъжд, работната дискусия между тях се проведе в местното читалище “Факел”. 

Креативни проекти на участниците ще получат менторска подкрепа от водещи експерти в областта на изкуството, архитектурата, журналистиката и социалните науки. Произведенията им ще бъдат изложени в Музея на НБУ и в интернет, като част от творческата програма “Таланти за човечност и природа”.

Програмата продължава да набира предложения и проекти. Тя е отворена за млади и активни художници, дизайнери, автори на приложни изкуства, музиканти, архитекти, урбанисти, писатели, поети, журналисти, музиканти и други творци, които имат интерес да работят по артистични проекти, ангажирани с насилието, мира, дискриминацията, неравноправието, замърсяването на природата и други проблеми на съвременността. Те могат да заявят участие, като попълнят онлайн формуляр за кандидатстване

 

Моля почакайте...