-

"Световен театър в София"

След две извънредни издания, белязани от ограниченията на Covid-19, платформата „Световен театър в София“ се завръща отново в обичайния си период. Между 7 и 20 юни предлага силна хибридна програма от спектакли, част от които ще могат да се гледат на живо, други на кино, а трети онлайн от сайта на фондация „Виа Фест“. Специално за младите театрални професионалисти има два уъркшопа, посветени на творчеството на две от големите фигури, чиито произведения са включени в програмата – знаменитата френска хореографка Маги Марен и постмодерният немски драматург Хайнер Мюлер.

На 16, 17 и 18 юни от 18.30 часа във Френския институт в София ще има специални прожекции на „Тартюф, лицемерът” на режисьора Иво ван Хове, спектакъл на „Комеди Франсез“, с който се отбелязват 400 години от рождението на големия френски класик Жан-Батист Молиер. Водещият театър във Франция посвещава целия сезон на този юбилей с нови постановки по негови знаменити пиеси. Сред тях е и „Тартюф, лицемерът“, за която е поканен световноизвестният режисьор Иво ван Хове. Той разкрива оригиналната версия на пиесата, преди тя да е цензурирана от крал Луи XIV през 1664 г. - ден след премиерата ѝ. В спектакъла участват едни от най-добрите актьори на „Комеди Франсез“. 

Иво ван Хове е от най-интересните режисьори в съвременния театър. Роден в Белгия, неговата кариера започва да се развива основно в Холандия. Добива популярност с ярките си съвременни интерпретации на класиката и мащабни сценични продукции, съчетаващи театър и кино. Той поставя из цял свят – от Ню Йорк през Париж до Буенос Айрес и е носител на много престижни награди.

Моля почакайте...