-

"Световен театър в София"

След две извънредни издания, белязани от ограниченията на Covid-19, платформата „Световен театър в София“ се завръща отново в обичайния си период. Между 7 и 20 юни предлага силна хибридна програма от спектакли, част от които ще могат да се гледат на живо, други на кино, а трети онлайн от сайта на фондация „Виа Фест“. Специално за младите театрални професионалисти има два уъркшопа, посветени на творчеството на две от големите фигури, чиито произведения са включени в програмата – знаменитата френска хореографка Маги Марен и постмодерният немски драматург Хайнер Мюлер.

Един от акцентите тази година е филмираният спектакъл „Леополдщат“, част от платформата NT Live, който ще бъде прожектиран на 11 юни от 18.00 часа в Дома на киното. Написана от класика на съвременния английски театър Том Стопард, пиесата е режисирана от друг голям драматург – Патрик Марбър.

В началото на ХХ век Леополдщат е стар еврейски квартал във Виена. Херман Мерц, собственик на фабрика и евреин, е женен за католичката Гретел и се издига в живота. Спектакълът представя историята на неговото семейство в продължение на половин век с участието на 40 актьори. Така е едновременно епичен и интимен прочит на поколенията, времената и отношенията.

Том Стопард е признат за един от най-големите съвременни британски драматурзи. Филмовият му сценарий на „Влюбеният Шекспир“ получава наградата „Оскар“ за най-добра адаптация, носител е на американските театрални награди „Тони“, а най-новата му пиеса „Леополдщат“ му носи през 2020 г. за пореден път британската награда „Оливие“. Известният драматург и режисьор Патрик Марбър („Отблизо“) я поставя в театър „Уиндъм“ в лондонския Уест Енд.

Моля почакайте...