-

Детски литературен маршрут: "Пътешествието на книгата" със Зорница Христова

28 май (събота), 11.00 часа, начална точка: Университетска ботаническа градина (ул. "Московска" №49)

Автор и водещ: Зорница Христова

Вход свободен - без предварително записване

Литературни маршрути - София е проект на Фондация „Прочети София“. Всички събития от "Литературните маршрути" се реализират с подкрепата на Столична община.

Писателката на детски книги и преводачка Зорница Христова вече четвърта година измисля най-различни подходи към децата, за да разкрие връзката между литературните факти и градските пространства.

Този път маршрутът ще започне от Ботаническата градина. Зорница Христова ще разкаже за пътя на книгата до печатницата, както и какво отличава Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ от другите библиотеки, ще включи най-разнообразни теми за ръкописните и старопечатни книги, за образованието и знанието, и както вероятно се подразбира от началната точка – за растенията.

Зорница Христова е писателка на детски книги, преводач на художествена литература, журналистка, съосновател на издателство „Точица“ и двукратна носителка (заедно със съавтори) на наградата „Христо Г. Данов“ за детска литература.Сред авторските ѝ книги са: “Ваканция в Средните векове”, “Вкусна география”, “Градска география”, “Сладоледена реторика”, “Когато искам да мълча”, “Блок №4”, “Кратки приказки за досънуване”, “История за краля и дъжда”.
Родена в Добрич, тя завършва английска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и специализира в Оксфорд. Зорница се занимава с превод от над 20 години. През 2019 г. става носител на наградата за превод "Кръстан Дянков" за работата си по превода на "Кладата на суетата" от Том Улф (изд. "Лист").

За Литературните маршрути 

Това е четвърти сезон на „Литературните маршрути“ на Фондация „Прочети София“. Тази година „Литературните маршрути“ ще бъдат през май, юли и септември. Във всеки от месеците ще има четири тура и съпътстващи събития.
Маршрутите са градски разходки, които съчетават по интересен и задълбочен начин литературната история, непознати факти за български писатели и поети, променят перспективата към града, наблюдавайки го като литературна територия. „Литературните маршрути“ са истории, разказани от писатели и поети, теоретици и литературни историци. Всяка година маршрутите са нови, в тях участват различни водещи и всеки от тях подготвя изцяло авторско трасе, което насочва вниманието на публиката в различни литературни посоки.

Моля почакайте...