-

"Топлоцентрала" представя дебютната си продукция по хореография на Саша Валц и музика на Тери Райли

С двойна премиера на 27 и 28 май в Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" ще гледаме първата собствена продукция на центъра. Експерименталният танцов спектакъл In C е по едноименното музикално произведение на Тери Райли – пионер в минималистичното композиране, хореографията е на Саша Валц, символ на прогресивния съвременен танц.

Пърформансът ще бъде изигран от 12 български танцьори, които през последните месеци работят по хореографията с Орландо Родригез от танцовата компания "Саша Валц & Гости". Компанията възниква в Берлин през 90-те години на 20 век и днес е определяна като една от най-важните танцови институции на града. Дебютира у нас по покана на Гьоте-институт България през ноември 2021 г. в "Топлоцентрала". 

"Така партньорството ни със "Саша Валц & Гости", както и цялостната подкрепа от Гьоте-институт България, без която то нямаше да се случи, откриха нов хоризонт във възможността тук да бъде продуцирана и осъществена българската премиера на In C", споделя Веселин Димов, директор на РЦСИ "Топлоцентрала".

In C е експериментален, постоянно развиващ се процес, който преосмисля работния подход на "Саша Валц & Гости" и диалога между танца, музиката и пространството. Компанията проучва възможностите за гъвкава художествена продукция във времена на пандемия и художествен обмен отвъд националните граници. Партитурата на In C се състои от 53 музикални фигури и се чете като сценични указания за музиканти, а в случая – танцьори.

Моля почакайте...