-

"Звукът на българската литература": Книгите се завръщат на площад "Славейков" в аудио празник на 24 май

Мултижанрова инсталация с цветни букви и любими български истории в аудио, срещи с автори и разказвачи и други изненади ще посрещнат посетителите на площад "Славейков" в празничния ден

За втора поредна година Storytel съживява любимия площад на книгите в аудио-визуален празник на книжовността под надслов "Звукът на българската литература". Мултижанровата аудиоинсталация ще пренесе минувачите на емблематичния площад през емоцията в словото от любими български заглавия с подбрани литературни аудио откъси. Културната програма на събитието стартира на 24 май в 11.00 ч. с литературни четения и истории за малки и големи от съвременни автори и разказвачи като Мария Касимова-Моасе, Рене Карабаш, Катя Антонова, актрисата Силвия Петкова и литературния историк Катя Зографова. Специално за празника на площада идват и известните пейки "Скритите букви", които представят българската кирилица и съвременна поезия по света.

Любимият площад "Славейков" ще се трансформира в цветна и празнична зона, в която през целия ден ще звучат емблематични произведения от българската класическа, съвременна и детска литература. През целия следващ месец на площада остават и пейките с форма на букви от кирилицата на фондация "Прочети София", които съчетават типография и поезия в градска среда и създават нови места за четене и срещи на открито. Арт инсталацията ще остане на площад Славейков до 20 юни.

На площада ще има три литературни зони – детска, класическа, съвременна. Всяка от зоните ще пренася в различни светове с цветни букви, празнична украса и аудио откъси от произведения на Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Христо Ботев, Христо Смирненски,  Георги Господинов, Виргиния Захариева, Мария Касимова-Моасе, Катерина Хапсали, Катя Антонова, Йордан Радичков, Братя Мормареви и други любими автори. На живо в програмата на празника ще се включват и известни български автори и разказвачи от голямото семейство на Storytel.

Програма:

11:00 ч. - Зона "Детска литература", пред Столична библиотека - четене на едно от най-слушаните детски произведения в библиотеката на Storytel „Феята от захарницата“ на издателство "Рибка" от актрисата Силвия Петкова. Среща с авторката Катя Антонова и автографи.

15:00 ч. - Зона "Класика" - беседа с литературната историчка Катя Зографова, разкриваща малко познати и любопитни истории за българските класици, творили около площад "Славейков". Катя Зографова е автор и водещ на литературната разходка "Непознатите класици". Нейната беседа ще започне в близост до пейката на Славейкови.

17:00 ч. - Зона "Съвременна литература" - при пейките-букви в центъра на площада - среща с авторите Мария Касимова-Moaсе и Рене Карабаш, литературно четене на избрани откъси от техни творби.

"Звукът на българската литература" се реализира по инициатива на Storytel и идея на агенция Imp-Аct в партньорство със Столична община, фондация "Прочети София", Столична библиотека и "Асарел Медет".

Моля почакайте...