-

"Европейски музикален фестивал" представя концерт на ансамбъл "5/4 Танго"

Един от акцентите в програмата на "Европейски музикален фестивал" през май е концертът на ансамбъл "5/4 Танго" на 16 май от 19.30 в зала "България". На сцената ще излязат и премиер-солистите от Софийската опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев, за да разкажат една история, изпълнена с любов, меланхолия и страст.

Създаден през 2021 г. по повод честването на 100-годишнината на Астор Пиацола, ансамбълът събира заедно изтъкнатите класически музиканти Стоян Караиванов (бандонеон), Людмил Ангелов (пиано), Цветан Недялков (китара), Йован Богосавлиевич от Сърбия (цигулка) и Маргарита Калчева  (контрабас). Всеки от тях  има впечатляваща самостоятелна кариера, а първите им общи изяви с основание се радват на феноменален успех. Ансамбълът се ражда по идея на Людмил Ангелов, а комбинацията от инструменти съответства точно на прочутия "Астор Пиацола Квинтет", основан през 1960 година, с който композиторът концертира по света и популяризира своята музика. Може да се каже, че това е любимият "инструмент" за Пиацола в процеса на изграждането на стила Nuevo Tango, представяйки в умален вид типичния танго оркестър. Водеща роля в квинтета има бандонеонът, каквато е концепцията и на самия Пиацола, като виртуоз на този инструмент. Със своя специфичен звук, тембър и изразни възможности бандонеонът е есенцията на аржентинското танго.

Младият изпълнител Стоян Караиванов е първият български бандонеонист, който свири на класическата аржентинска система. Той учи при проф. Фабио Фуриа в Консерваторията "Джовани да Палестрина" в Каляри и едва на 24 години вече има международна известност, изнасяйки концерти в Австрия, Словакия, Германия, Италия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Кипър. Стоян Караиванов свири на исторически бандонеон Alfred Arnold "semi nacarado" от 1935 г. - един от малкото запазени в перфектно състояние инструменти от този вид. Пианистът Людмил Ангелов вече няколко десетилетия печели популярност на петте континента, изнася рецитали, концерти c камерна музика и е солист на реномирани оркестри по света под палката на световноизвестни диригенти. През последните няколко години той продължава да открива нов репертоар за своите концерти, отдавайки се с голям страст на тангото.  Цветан Недялков е не само един от най-виртуозните китаристи в България, но и един от най-многостранните. Изключително популярен от телевизионния екран с многобройни шоупрограми, той прави също аранжименти в сферата на джаза, поп-музиката, песните за деца, филмовата, театрална и класическата музика. Професор по китара в НМА "Проф. Панчо Владигеров" и ръководител катедра "Поп и джаз изкуство". Изявеният сръбски цигулар Йован Богосавлиевич е изнасял концерти като солист на симфонични оркестри в Сърбия, Чехия, Словакия, Унгария, Италия, Великобритания, Белгия. Като част от известния квинтет "Белтанго", той е участвал в най-големите международни танго фестивали по света - Берлин, Цюрих, Люцерн, Вупертал, Бон, Мюнстер, Лайпциг и много други. Маргарита Калчева е в състава на Симфоничния оркестър на БНР от 1994 г., като от 1998 г. е водач на групата на контрабасите. Гостувала е за концерти в Португалия, Швейцария, Малта, Япония, Монако и др. и реализира записи за БНР и БНТ.

За изявата си в "Европейски музикален фестивал" "5/4 Танго" ще изпълнят емблематични творби на Пиацола, сред които "Годишните времена на Буенос Айрес", Концерт за квинтет, "Портрет на Алфредо Гоби" и др. Уникалният облик на това събитие се допълва и от участието на балетистите Марта Петкова и Никола Хаджитанев, премиер-солисти от Софийската опера и балет. Те ще танцуват по специално създадената хореография на Светлин Ивелинов.

"Европейски музикален фестивал" се организира за 22-ра поредна година от агенция "Кантус Фирмус" и е част от Календара на културните събития на Столичната община.

Моля почакайте...