-

Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик"

От 9 до 19 май на различни сцени в София ще се проведе 15-oто издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик", а екипът му приканва да застанем заедно срещу статиката и срещу войната. Програмата е съставена от 7 международни и 13 български продукции, DJ партита, танцова лаборатория и др.

"Антистатик" се организира от Фондация "Брейн Стор Проджект", Асоциация "Информбюро" и Сдружение "Номад Денс Академи България", с финансовата подкрепа на Столична община - Календар на културните събития.

"Танцувай, за да те танцуват" е символичен двупосочен призив – от артистите от предишните десетилетия в танца към идващите след тях, както и от "Антистатик" към публиката. Представленията в програмата на фестивала заемат пространството на сцената с индивидуален артистичен почерк и изявени хореографски решения, не се страхуват да подлагат на съмнение стереотипите на тялото и чрез съвременния език на танца задават въпроси и провокират размисли." – споделят тримата създатели на фестивала Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев.

"Антистатик" започва на 9 май в 19.00 ч. в Национална галерия "Квадрат 500" с "Дуети с абстракции" на хореографа Юлиан Вебер (Германия). Проектът стартира през 2021 г. и всеки път се осъществява във взаимодействие с предварително избрани произведения на изкуството от колекциите на мястото, в което се представя.

На 10 май от 19.30 ч. програмата отвежда в Зала 1 на "Топлоцентрала", където хореографката Зуфит Симон (Германия) ще представи своите "Странни чужди тела". Хореографията е вдъхновена от текста на френския философ Жан-Люк Нанси, "58 индекса за тялото", наподобяващ философски списък от концепции и кратки, понякога противоречащи си, бележки относно човешкото тяло.

От 11 до 14 май ще се проведе 3-ата Българска танцова платформа на "Антистатик". Форматът дава възможност за наситена среща с голяма част от най-отличаващите се имена на съвременната българска танцова сцена и ще представи работата на хореографите Филип Миланов, Стефани Ханджийска, Коста Каракашян, Жана Пенчева, Дарио Барето Дамас, Александар Георгиев – Аце, Петя Стойкова, Живко Желязков, Християн Бакалов, Ясен Василев, Галина Борисова, Ива Свещарова, Вили Прагер,  Ина Гергинова, Станислав Генадиев и Марион Дърова. За да гледат платформата, в страната ще пристигнат специално куратори на артистични пространства и фестивали, критици и културни мениджър от Европа и света.

На 15 май в 15.00 ч. в Национална галерия "Квадрат 500" ще видим резултата от двуседмичната хореографска лаборатория Moving in Squares на Юлиян Вебер с българските артисти, част от дългогодишната образователна платформа на "Антистатик" – "Без дистанция". Виолета Витанова ще взаимодейства с "Пейзаж с фетиш" на Динко Стоев, Станислав Генадиев с "Площадна" на Петър Дочев, Зорница Стоянова с "Портрет в червено" на Десислава Минчева, Галина Борисова с "Kомпозиция женска фигура" на Николай Абрашев, а Войн де Войн  с "Човекът с вестник" на Ренато Гутузо.

От 19.30 ч. същия ден, в Зала 1 на "Топлоцентрала" гостува Михил Вандевелде (Белгия) с неговите "Голдбергови вариации". Представлението е вдъхновено не само от известната музика на Бах, но също и от солото на Стив Пакстън, превърнало се в иконично за историята на западния танц.

На 16 май от 19.30 ч. в "Топлоцентрала" е време да отмерим "Колко кубични сантиметра e разрешено на тялото ми да обитава?" с хореографката Соня Преград (Хърватия).

На 17 май отново в "Топлоцентала" пристига екип "Лечители", водени от хореографката Ясна Виновършки (Германия/Хърватия). Те са на мисия да идентифицират и решат всички проблеми, заплетени казуси, емоционални натоварвания и енергийна стагнация, които може да са се натрупали в пространството, в което се намираме по време на представлението.

На 18 май от 19.30 ч. в Сцена "Дерида" гостува Виктория Илиоска (Северна Македония/Германия/) с представлението "Отговарям!". То е създадено като конфронтация между политическата и индивидуалната ни идентичност и се развива като поредица от 100 въпроса, които хореографката и изпълнителка задава към самата себе си.

Фестивалната програма завършва на 19 май от 19.30 ч. в "Топлоцентрала" с "Предметиране" на  хореографа, изпълнител и майстор на импровизацията Ян Розман (Словения). Представлението е интуитивна реакция на света от предмети, с които сме заобиколени, затова на сцената той се конфронтира с всевъзможни предмети наоколо и усещанията и идеите, които те предизвикват. 

Повече подробности за програмата на "Антистатик" можете да откриете на antistaticfestival.org, както и в Инстаграм (@antistaticfest), Фейсбук (@antistatic.international.festival), и в YouTube канала на фестивала. 

 

Моля почакайте...