-

"Европейски музикален фестивал" продължава през май

"Европейски музикален фестивал", който стартира с две вълнуващи събития през април, продължава да изкушава меломаните с интересна и атрактивна програма и през месец май. Форумът, който се организира за 22-ра поредна година от агенция "Кантус Фирмус", е част от Календара на културните събития на Столичната община.

На 9 май от 19.30 ч. в Националната музикална академия ще се проведе концерт, с който ще бъдат отбелязани кръглите годишнини на бележитите български творци Лазар Николов (100 години от рождението), Александър Райчев (100 години от рождението), Парашкев Хаджиев (110 години от рождението) и Веселин Стоянов (120 години от рождението).

Лазар Николов е една от най-ярките фигури в българската музика от втората половина на ХХ-ти век. Дълбоко индивидуален творец с неповторимо присъствие и стил, който открива нови пътища за развитието на нашата музикална школа. Особено значими са неговите инструментални произведения – симфонии, концерти, творби за камерен оркестър и клавирни произведения, но вокалната му музика – опери и хорови творби, също не отстъпва по оригиналност.

Творчеството му в програмата на 9 май ще бъде представено главно с клавирни произведения. Неговата Соната за пиано №2 ще бъде изпълнена от Мила Михова, докторант с научен ръководител проф. д-р Борислава Танева, която е и нейна дългогодишна преподавателка по пиано. С клавирни сонати от Лазар Николов ще участват също и студентите от Теоретичния факултет на академията Йоана Георгиева в изпълнение на Клавирна соната №6 и дуото Стефания Русева - Симон Павлов със Соната за две пиана №1. Преподавател по пиано и на тримата млади таланти е доц. д-р Маргарита Илиева.

Веселин Стоянов принадлежи към т.нар. „второ поколение български композитори“ и е считан за един от класиците в нашата музикална школа. Получил образованието си в Европа, той се завръща у нас, за да даде своя огромен принос за българския музикален живот като концертиращ пианист, диригент, преподавател и творец. Откривайки свой подход към националните музикални традиции, Веселин Стоянов ги претворява чрез мелодии и ритми в своите забележителни инструментални и оперни произведения без да използва цитати от народната музика.

Ще прозвучат „Сарабанда“ и „Токата“ из неговата Сюита за пиано в изпълнение на Георги Белчев – студент по дирижиране в ІV-ти курс на ТКДФ с преподавател по пиано проф. д-р Александър Василенко.  

Композиторът Александър Райчев остава в българската музикална история с голямо и значимо творчество от оркестрови, сценични, камерни творби и песни. Дългогодишен ректор на Музикалната академия, а по-късно председател на Съюза на българските композитори,  той е удостоен за цялостната си творческа дейност с редица държавни отличия. Почетен член е на Кралската академия за науки и изящни изкуства в Брюксел и на Международната асоциация за съвременна музика в Баден-Баден. Една от неговите най-известни инструментални композиции  е  Соната-поема за цигулка и оркестър, която ще звучи в програмата в камерен вариант. Ще я изпълни младият цигулар Георги Райчев, студент на проф. Евелина Арабаджиева, а на пианото ще му съпровожда Петър Дюлгеров от класа на проф. д-р Илия Чернаев. От клавирните произведения на Райчев в програмата са включени две пиеси от цикъла „Десет пиеси за пиано“. Ще ги изпълни Николай Хилендаров, студент на проф. д-р Александър Василенко.  

Със своето забележително творчество в музикално-сценичния жанр Парашкев Хаджиев е от фигурите, които също формират българския стил от ХХ-ти век. Той е автор на 21 опери, 6 оперети, 3 мюзикъла, 1 балет, които са част от националния репертоар на българските театри, а някои от тях са поставяни и в други страни като Белгия, Чехия, Германия, Русия и др. От 1947 г. в продължение на над 40 години Парашкев Хаджиев е професор по хармония и композиция в Музикалната академия и под негово ръководство израства цяло поколение млади български творци. От огромното оперно наследство на Парашкев Хаджиев за концертната програма на 9 май са подбрани две от неговите най-красиви оперни арии – тази на Албена от едноименната опера и Молитвата на Мария Десислава из операта „Мария Десислава“. Те ще бъдат изпълнени от сопраното Вивиен Георгиев, студентка в класа на доц. д-р Велизара Караянкова от Вокалния факултет на НМА. Също с музика на Хаджиев ще се представи сопраното Кателина Георгиева с преподавател проф. Нико Исаков. Тя ще изпее три песни от вокалния цикъл "Ти мислиш, че си ме забравил". Клавирният съпровод е на проф. д-р Боряна Ламбрева.

С избрани инструментални и вокални творби от четиримата автори ще се представят талантливи студенти от инструменталния, вокалния и теоретичния отдел на Музикалната академия. Това е едно от събитията във фестивала, даващо сцена за дебюти. "Европейски музикален фестивал" ежегодно предоставя възможност на ярки млади таланти да покажат изкуството си пред широка публика. Сред участниците са изявените пианисти Мила Михова - докторант при проф. Борислава Танева и Петър Дюлгеров от класа на проф. д-р Илия Чернаев, цигуларят Георги Райчев, певиците Вивиен Георгиев и Кателина Георгиева и др. Концертът е със специалното участие на проф. д-р Боряна Ламбрева.

Един от акцентите в програмата през май е концертът на ансамбъл "5/4 Танго" на 16 май от 19.30 в зала "България".  Създаден през 2021 г. по повод честването на 100-годишнината на Астор Пиацола, ансамбълът събира заедно изтъкнатите класически музиканти Стоян Караиванов (бандонеон), Людмил Ангелов (пиано), Цветан Недялков (китара), Йован Богосавлиевич от Сърбия (цигулка) и Маргарита Калчева  (контрабас). Всеки от тях  има впечатляваща самостоятелна кариера, а първите им общи изяви с основание се радват на феноменален успех. Ансамбълът се ражда по идея на Людмил Ангелов, а комбинацията от инструменти съответства точно на прочутия "Астор Пиацола Квинтет", основан през 1960 година, с който композиторът концертира по света и популяризира своята музика. Може да се каже, че това е любимият "инструмент" за Пиацола в процеса на изграждането на стила Nuevo Tango, представяйки в умален вид типичния танго оркестър. Водеща роля в квинтета има бандонеонът, каквато е концепцията и на самия Пиацола, като виртуоз на този инструмент. Със своя специфичен звук, тембър и изразни възможности бандонеонът е есенцията на аржентинското танго.

Младият изпълнител Стоян Караиванов е първият български бандонеонист, който свири на класическата аржентинска система. Той учи при проф. Фабио Фуриа в Консерваторията "Джовани да Палестрина" в Каляри и едва на 24 години вече има международна известност, изнасяйки концерти в Австрия, Словакия, Германия, Италия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Кипър. Стоян Караиванов свири на исторически бандонеон Alfred Arnold "semi nacarado" от 1935 г. - един от малкото запазени в перфектно състояние инструменти от този вид. Пианистът Людмил Ангелов вече няколко десетилетия печели популярност на петте континента, изнася рецитали, концерти c камерна музика и е солист на реномирани оркестри по света под палката на световноизвестни диригенти. През последните няколко години той продължава да открива нов репертоар за своите концерти, отдавайки се с голям страст на тангото.  Цветан Недялков е не само един от най-виртуозните китаристи в България, но и един от най-многостранните. Изключително популярен от телевизионния екран с многобройни шоупрограми, той прави също аранжименти в сферата на джаза, поп-музиката, песните за деца, филмовата, театрална и класическата музика. Професор по китара в НМА "Проф. Панчо Владигеров" и ръководител катедра "Поп и джаз изкуство". Изявеният сръбски цигулар Йован Богосавлиевич е изнасял концерти като солист на симфонични оркестри в Сърбия, Чехия, Словакия, Унгария, Италия, Великобритания, Белгия. Като част от известния квинтет "Белтанго", той е участвал в най-големите международни танго фестивали по света - Берлин, Цюрих, Люцерн, Вупертал, Бон, Мюнстер, Лайпциг и много други. Маргарита Калчева е в състава на Симфоничния оркестър на БНР от 1994 г., като от 1998 г. е водач на групата на контрабасите. Гостувала е за концерти в Португалия, Швейцария, Малта, Япония, Монако и др. и реализира записи за БНР и БНТ.

За изявата си в "Европейски музикален фестивал" "5/4 Танго" ще изпълнят емблематични творби на Пиацола, сред които "Годишните времена на Буенос Айрес", Концерт за квинтет, "Портрет на Алфредо Гоби" и др. Уникалният облик на това събитие се допълва и от участието на балетистите Марта Петкова и Никола Хаджитанев, премиер-солисти от Софийската опера и балет. Те ще танцуват по специално създадената хореография на Светлин Ивелинов.

На 20 май от 18.30 ч. фестивалът кани под куполите на "Ларгото" за  музикално-танцовия спектакъл "Европа танцува". Събитието стана традиционна част от програмата на форума, събирайки многобройни почитатели на танцовото изкуство от различни възрасти. Над 300 танцьори от представителни детски и професионални състави ще забавляват публиката с изпълнения на танци от различни стилове и епохи – колоритни и вдъхновяващи със своята енергия и изящество. Партньори и участници в концерта ще бъдат ансамблите "Средец"  и "Здравец" към Дом на културата "Средец", детска балетна школа "Алиса", формации от Националния дворец на децата,  балетна школа "Маша Илиева" и др. Водещ на събитието е известният журналист от Classic FM радио Георги Митов-Геми.

Също на 20 май от 16.00 ч. под купола на "Ларгото" ще се състои и 27-мата церемония за връчване на почетния знак "Златно перо" на изтъкнати наши музиканти, артисти, писатели, журналисти, художници и преподаватели. Традицията на това отличие, учредено от "Кантус Фирмус" и галерия "Макта" в партньорство с Classic FM радио, съществува вече над четвърт век и е свързана с тържественото отбелязване на 24-ти май. Носители на изящната златна брошка, изработена във формата на писец, са били някои от най-видните български творци в своята област. Имената на новите 24-ма лауреати ще станат ясни до 16 май. Входът за двете събития на 20 май е свободен.

Моля почакайте...