-

Четвърти епизод от онлайн поредицата "Софийските училища"

На 27 април (сряда) от 20.00 часа на страницата Historical Routes Sofia ще започне на живо четвъртият епизод от онлайн поредицата „Софийските училища“, който ще проследи развитието на образованието и училищната архитектура в периода между двете световни войни, включително по времето на знаменития софийски кмет инж. Иван Иванов.

Ще бъде поставен акцент върху активното строителство на модерни училища, представяни като "училища-дворци“ от тогавашния печат. Благодарение на гостоприемството на Професионална гимназия по облекло "Княгиня Мария Луиза“ ще се разходим из едно училище от 1938 година и ще научим интригуващата история на гимназията – наследник на първото професионално девическо училище, създадено благодарение на деятелността и благодетелството на Йорданка Филаретова.

Онлайн историческият маршрут "Софийските училища" се реализира с подкрепата на Столична Община - Програма "Култура" и проследява историята на образованието в столицата от Българското възраждане до социалистическия период. Историите се разказват Здравко Петров и Сребрина Тимофей. Поглеждаме към архитектурата на емблематични софийски училища, а някои от тях „отварят врати“ за нас със снимки и видеа. И докато се вглеждаме в красиви архитектурни детайли, виждаме как се е променяла училищната архитектура от средата на XIX до втората половина на XX век. Приоритет на проекта е да припомни имената и делата на изтъкнати софийски учители, кметове и благодетели, допринесли за модернизирането на училищата и утвърждаването на образованието като обществен приоритет.

Повече за проекта можете да научите на: historicalroutes.bg/sofia-uchilishta/.

 

Моля почакайте...