-

"Докато стоиш до мен": Първата изложба в галерия "Бял куб" на "Топлоцентрала"

Изложбата "Докато стоиш до мен" е с международно участие и ще бъде открита на 26 април от 19.00 ч. в "Бял куб" - галерията на РЦСИ "Топлоцентрала" с резидентен куратор Владия Михайлова. Изложбата поставя началото на програмата на визуалните изкуства в центъра. “Докато стоиш до мен” се развива в духа на настоящото време и събития и ще остане в "Топлоцентрала" от до 25 май 2022 г.

Художниците са призовани от куратора Владия Михайлова да споделят до какво или до кого биха застанали самите те в знак на подкрепа и равнопоставеност. Ценности, стоящи  в основата и на идеята, и на институцията "Топлоцентрала", която е пространство за свободната сцена за съвременни изкуства.

Участват Валентина Шарра, Невена Екимова, Нилбар Гюреш, Камен Стоянов и Антони Райжеков заедно с украинските художници – Анастасия Прозора, Анастасия Съсенко, Антон Лапов, Костянтън Зоркин, Хръстъна Силивон, Мъхайло Барабаш, Остап Мануляк, Роман Гайдейчук, Серхий Петлюк, Серхий Коровяцькъй, B_ST_FFORT aka ∿undeleted, Ujif_notfound.

Днес повече от всякога сме призовани да подкрепяме идеи и ценности, разкази и истини, разни хоризонти на бъдеще. Подкрепяме не само с думи, но и с дела. Заставаме с телата си до принципи и хора и те образуват територии, редици и множества, граници и барикади, окопи и шествия. Подкрепата е присъствие, конкретна дистанция, физическо и ментално общо поле, избор и грижа.

"Да застанеш до нещо или някого в негово име, с решителност и лоялност, е предизвикателство, което художниците в изложбата осъществяват в широкия спектър от личното до универсалното и от родното до световното. Тяхното споделяне е свързано с близостта в човешкото общуване и връзката със семейството (Невена Екимова); с оживяването на бели петна в колективната памет, търсенето на възможна алтернативна история и обществен порядък отвъд властта (Камен Стоянов); с категоричността на художествения жест и човешката емпатия, призоваващи за справедливост (Нилбар Гюреш), с услието за създаване на универсална граматика на символите на мира (Валентина Шарра) и с решителността на действието да приемеш други хора в твоето пространство, заставайки заедно с тях на общия фронт на човешкия живот и смисъл (Антони Райжеков).

По инициатива на Антони Райжеков в изложбата са поканени да участват със свои видеа деветима украински художници, част от които в момента са доброволци в различни дейности на фронта в Украйна, а някои от тях са и участници в преките бойни действия. Съвместната работа на автора с тях започва още през 2021 г. във връзка с произведението му "Дует в самоопределение", което представлява коментар за влиянието и амбициите на постсъветска Русия върху страните от Източна Европа. В настоящата изложба работата на Райжеков се превръща в общо поле заедно с видео творби на художниците от Украйна.", споделя Владия Михайлова, куратор на "Бял куб".

На 26 април от 20.00 ч. ще се проведе пърформансът "Не докосвай пода" на Невена Екимова. „Както всяка игра и тази е много по-забавна, когато не си играеш сам.“, казва тя.

На снимките:

1. Невена Екимова, "Не докосвай пода", 2010, 2022, пърформанс

2. Антони Райжеков, "Дует в самоопределение", 2021, 2022, кадър от видео

3. Камен Стоянов, "Перманентната революция на Георги Константинов", 2022, док. филм

4. Валентина Шарра, "Формула 1", 2022, скулптура

Моля почакайте...