-

"Походът на книгите" тръгва на 2 април

XI-то издание на националната кампания в подкрепа на четенето "Походът на книгите" през 2022 г. ще стартира на 2 април - Международният ден на детската книга. Ще приключи на 23 април, когато отбелязваме Международния ден на книгата и авторското право.

Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Столична община и е част от Календара на културните събития на столицата за 2022 г.

Инициативата е част от мисията на Асоциация "Българска книга" (АБК) в подкрепа на грамотността, културата и образованието.  Каузата на Асоциация „Българска книга“ e за повишаване на интереса към четенето и функционалната грамотност сред подрастващите, както и да информира обществото като цяло по темата за грамотността сред най-малките. Дигиталната платформа на събитието тази година позволява включването на деца от цялата страна и от чужбина.

Участници в "Походът на книгите“ отново ще бъдат известни българи, които ще се срещнат с децата на живо и онлайн, за да им прочетат откъси от любимите си детски книги, като по този начин мотивират най-малките да четат. 

Официалното откриване на "Походът на книгите" ще бъде на 2 април (събота) от 11.00 ч. в Детския отдел на Столична библиотека (пл. "Славейков" №4а).

Основен партньор и съорганизатор на официалното откриване на събитието е Столична библиотека, която е подготвила пъстра програма от литературни събития за деца. Денят за старт на кампанията не е избран случайно - това е Международният ден на детската книга, който се отбелязва всяка година в целия свят и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни от най-популярните приказки на всички времена. Преди 60 г. ЮНЕСКО учредява Международен златен медал на името на Андерсен, наричан още "Малка Нобелова награда".

В рамките на кампанията "Походът на книгите" тази година ще се проведат поредица от интересни събития в цялата страна:

- "Маратон на четенето" от 2 до 21 април 2022 г., който ще се проведе в библиотеките и читалищата в цялата страна под формата на поредица от срещи, четения, премиери, драматизации, конкурси и др. Тази година националният "Маратон на четенето" ще е с акцент 15 април и ще бъде посветен на Емилия Милкова, дългогодишен член на УС на Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), председател на ББИА (2020 – 2021) и един от инициаторите за превръщане на инициативата на РБ "Пенчо Славейков" – Варна "Маратон на четящите хора" в национален.

- Връчване на годишната нацоналната награда "Бисерче вълшебно" на фондация "Детска книга" – за любима новопубликувана детска книга, избрана след гласуване от жури на възраст между 5 и 16 г.

- "Известни българи четат на децата" - в инициативата на АБК тази година участват журналисти и политици, които ще се срещнат с деца от училища и детски градини, за да ги насърчат с примера си да четат книги.

- "Празник на книгата" ще организират издателствата, членове на АБК, в книжарниците, библиотеките и културните центрове в цялата страна. Предстоят поредица интересни събития, срещи с автори, премиери на книги и др.

- Регионални кампании "Походът на книгите", които се организират съвместно с НСОРБ, кметовете на различни общини и населени места в България.

 

Моля почакайте...