-

Онлайн исторически маршрут "Софийските училища"

На 16 март (сряда) от 20.00 във фейсбук страницата Historical Routes Sofia започва на живо първият епизод от онлайн историческия маршрут "Софийските училища", който проследява историята на образованието в столицата от Българското възраждане до социалистическия период.

Предаването ще разкаже за първите възрожденски училища, въвеждането на "взаимоучителната метода", откриването на първото класно училище и първото девическо училище в София, както и за просвещенската роля на бележитите Захарий Круша и Сава Филаретов. Историята на големия български благодетел ще бъде представена вътре в училището благодарение на гостоприемството на 127 СУ "Иван Николаевич Денкоглу".

Онлайн историческият маршрут "Софийските училища" е посветен на историята, архитектурата и важните личности и събития, свързани със софийските училища от миналото и от днес. Проектът се реализира с подкрепата на Столична програма "Култура".

Поредицата от 12 онлайн събития има две основни направления:

– Първа част – исторически преглед на периодите, събитията, личностите и архитектурните течения в сферата на образованието от средата на XIX до втората половина на XX век;

– Втора част – детайлно представяне на емблематични софийски училища и запознаване с тяхната роля в обществения и културен живот на града и страната. Тук се припомнят и имената и делата на исторически личности, учили или работили в даденото училище, както и патроните на всяко учебно заведение.

По време на епизодите ще бъдат представени актуални снимки и видео с фасадите и интериора на сградите в наши дни, така че училищата да "отворят врати" за обществеността. Като илюстрации ще бъдат показани стари фотографии и пощенски картички, планове и чертежи. Специално внимание се обръща на проявените архитектурни стилове и течения – неокласицизма със зданието на старата Първа мъжка гимназия, романтичния сецесион с някои от най-красивите училищни сгради, практичния модернизъм с функционално издържани постройки.

Всички истории ще бъдат разказани от авторите на проекта Здравко Петров и Сребрина Тимофей. А зрителите ще имат възможността да споделят свои лични истории или познания за съответния период и училище. Желанието е събитията да бъдат и диалог за паметта, съхраняването и опазването на архитектурното и духовното наследство в града.

Онлайн поредицата се стреми да провокира любопитството към иначе подминавани в ежедневието сгради, към недостатъчно познати исторически личности и събития, изградили облика на града. По този начин може да се спомогне за по-пълноценното припознаване на културното наследство в столицата като споделена обществена ценност. Всички епизоди се излъчват на живо във фейсбук страницата Historical Routes Sofia, а впоследствие ще са достъпни неограничено и в youtube канала Historical Routes Sofia и на интернет страницата historicalroutes.bg.

Основната цел на проекта е да представи, популяризира и допринесе за обществения интерес към културното наследство в сферата на образованието.

 

Моля почакайте...