-

Годишни награди на Столична библиотека за най-четени съвременни български автори и за най-активни читатели

На 19 януари от 11.00 ч. в Американския център на Столична библиотека ще се проведе церемонията за връчване на наградите в категориите "Писател на годината", "Поет на годината", "Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература", "Най-четен автор на детска литература", "Читател на годината", "Медии, популяризирали дейността на Столична библиотека".

Най-четеният автор на художествена литература за 2021 г. в Столична библиотека е Георги Господинов, най-четените поети са Недялко Йорданов и проф. Цочо Бояджиев, най-четен автор на детска литература е Милен Хальов.

Наградените писатели ще дарят свои книги с автограф за фонда на най-новия филиал на Столична библиотека в район "Овча купел", който ще бъде открит през месец февруари. Наградата "Читател на годината" ще бъде връчена на доц. д-р арх. Панайот Славов, а 7-годишният Александър Маслинков е "Читател на годината" сред децата.

 

Днес читателската аудитория в най-старата културна институция на София и най-голямата публична библиотека в България достигна 71 хиляди. Само през през 2021 г. читателите на библиотеката на София са се увеличили с нови 15 хиляди. Заетите книги за дома от софиянци са 410 хиляди (колкото през 2019 г.), близо хиляда дневно са посещенията в библиотеката през 2021 г., а младите хора до 28 години вече са над 55% от читателската аудитория.

Миналата година стартира иновативната Дигитална лаборатория за интерактивни изкуства за тийнейджъри, реализирана с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ в България, новият сайт на институцията с атрактивен дизайн, бърза навигация и пълноценна мобилна версия. Библиотеката на София получи знакови колекции от редки и ценни издания, сред които уникалната лична библиотека Симеон Радев с над 2 хиляди книги. През 2021 г. Столична библиотека закупи и предложи на читателите си над 4 хиляди нови заглавия на книги и повечето от тях на български автори. През последните години е засилено търсенето на съвременната българска литература, на изданията по приложна психология, политически науки, история, екология, медицина и здраве, спорт и пътешествия. През 2020/2021 г. на особена популярност се радват мемоарните книги и биографиите на родни и световни личности.

Изборът на най-четените съвременни автори на българска литература се прави от читателската аудитория на Столична библиотека, основан на статистика от електронния каталог.

Писател на годината (Най-четен автор на художествена литература) е Георги Господинов („Времеубежище“, „В пукнатините на канона“).

Следват го:

Захари Карабашлиев („Опашката“ и „Жажда“)

Елена Алексиева („Прекъсването на Самсара“, “Свети вълк“)

В топ 10 на най-четените съвременни български писатели в библиотеката са Владимир Зарев, Здравка Евтимова, Алек Попов, Момчил Николов, Мария Лалева, Димитър Бърдаров, Калин Терзийски.

Най-четен поет:

Недялко Йорданов ( „Пепел ми на езика“) и проф. Цочо Бояджиев („Книга на разкаянията и утешенията”) поделят първото място.

Следва ги Иван Ланджев („Ти, непрестанна новина“)

Сред най-четените автори на поезия са: Кристин Димитрова, проф. Пламен Дойнов, Мирела Иванова, Иван Цанев, Силвия Чолева, Бойко Ламбовски, Николай Милчев.

Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература:

проф. Пламен Павлов („Династията на Крум“, „Векът на цар Самуил“, „Забравени и неразбрани“, „Първите дами на Средновековна България“)

Следват го:

проф. Иво Христов („Не пожелахте да чуете“, „Пред пепелището на нестаналото българско общество“)

Мадлен Алгафари („Поправителен за родители“, „Как да се разболяваме качествено“)

В топ 10 на най-четените автори на научна и научнопопулярна литература са Слави Панайотов, д-р Атанас Михайлов, Ади и Милен Цанови, Иван Михалев и Елина Цанкова, Димитър Бербатов, Христо Стоичков.

Най-четен автор на биографични книги:

Георги Тошев („Георги Парцалев: Хамлет от град Левски “, „Тя, Цветана Манева“, „Невена Коканова: Години любов“

Най-четен автор на детска литература:

Милен Хальов, (трилогията „Кало Змея“)

Следват го: Катя Антонова(поредицата „Феята от захарницата“)

Сотир и Пенко Гелеви („Илийчо Август“ и „Илийчо, Август и седемте джуджета“)

В топ 10 на най-четените детски писатели са Мая Дългъчева, Юлия Спиридонова, Цанко Лалев, Мая Бочева Любомир Николов, Петя Кокудева, Петя Александрова.

Специална награда за съпричастност към духовната кауза на библиотеката ще бъде връчена на поета Георги Константинов.

Наградените писатели ще дарят свои книги с автографи за фонда на най-новия филиал на Столична библиотека в район "Овча купел", който ще бъде открит през месец февруари.

Награди за най-активни читатели:

Читател на годината – доц. д-р арх. Панайот Славов

Читател на годината (дете) – Александър Маслинков (7-годишен )

Най-четящо семейство – семейство Дачеви и децата им Севдалина (12-годишна), Иван (11-годишин) и Александра (6-годишна).

Читател на българска художествена литература – Зорница Шепкова

Сред наградените медии, най-ярко представящи книжовното наследство, дигиталните ресурси и културните събития на Столична библиотека през 2021 г., са: Нова телевизия – Новини, БТА, предаването „Култура.БГ“ на БНТ, електронното издание на „Дневник“, bTV радио, медия за култура „Площад Славейков“, журналистката Анжела Димчева.

Събитието е с покани, вход с представяне на зелен сертификат.

Моля почакайте...