-

„5 минути София - кварталите“ – нови епизоди от поредицата, посветена на столицата

Поредицата „5 минути София“ се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община.

Новите епизоди разкриват пред зрителите историята на шест столични квартала, които изграждат съвременния облик на развиващия се град – „Бояна“, „Захарна фабрика“, „Красно село“, „Младост“, „Студентски град“ и „Ючбунар“.

Всеки понеделник в продължение на шест седмици ще бъде представян епизод в официалните канали на поредицата в социалните мрежи – Vbox7, YouTube, Facebook.

В първия епизод научаваме повече за квартал "Бояна".

Кратките филми са продължение на късометражната документална поредица „5 минути София“, в която вече са реализирани повече от 50 епизода. Шестима разказвачи споделят своята лична история, свързана с представените квартали. Писателят Александър Шпатов, урбанистът Мартин Микуш, журналистите Ива Дойчинова и Таня Димова, фотографът и автор на „Етюдите на София“ Иван Шишиев и треньорката по фигурно пързаляне Ина Лутай споделят за забележителностите, тайните и личностите на кварталите на столицата. Режисьор на новите шест кратки филма е Камен Воденичаров.

Епизодите от документалната поредица „5 минути София“ се разпространяват чрез платформите за видеосподеляне – Vbox7, YouTube, Facebook, както и в програмите на БНТ и ВТК.

От 2012 г. насам екипът на „Камен Во Студио“ реализира девет сезона от поредицата. 24 епизода от кратките филмчета са включени в електронните учебници на издателство „Просвета“ и са учебно помагало в електронните уроци по история в българските училища в страната и по света. Вдъхновеният от документалната поредица пълнометражен филм „105 минути София – историята на града“ е носител на наградата за най-добър документален филм на Международния филмов фестивал „Бели нощи“ в Санкт Петербург през 2019 г.

„5 минути София“ се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община и с дългогодишното партньорство на Регионален исторически музей – София, Българска национална филмотека и други инстутиции. 

Моля почакайте...