-

Концерт "Честит рожден ден, Бетовен!" на "Кварто Квартет"

15 декември, 19.00 часа, зала "България" 

В средата на декември музикантите по света празнуват раждането на великия композитор Бетовен. Вече десета година българските музиканти от "Кварто Квартет"/ Quarto Quartet Софийска филхармония, пренасят тази традиция и в зала "България".

В навечерието на 251-ия рожден ден на Лудвиг Ван Бетовен, Quarto и приятели канят публиката на концерт, за да се наслади на едно специално произведение, в което композиторът остава верен на себе си в битката между доброто и злото. „Кройцеровата соната“ носи послание с изключителен заряд и представлява една от обичайните за гения на Бетовен препратки, шокиращи със своята иновативност, далеч напред във времето и пространството, която не само разказва история, но и рисува картините на лудешки танц и невероятен устрем, които за час оставят без дъх слушателя. Едно произведение, което безспорно заразява и гения на Лев Толстой за написването на едноименната новела, вдъхновила по-късно създаването на световноизвестни филми по този сюжет.

В програмата на концерта музикантите са включили и една от най-забележителните български творби на 20 век – Струнен квартет на Красимир Кюркчийски, който самият Шостакович оценява високо.

На сцената ще излязат музикантите Иван Пенчев (цигулка), Светлана Станчева (цигулка), Татяна Тодорова (виола), Атанас Къстев (виолончело) и Иво Александров (виолончело).

 

Моля почакайте...