-

Световноизвестният френски хореограф Жером Бел представя танцовия спектакъл „Гала“ в "Топлоцентрала"

На 14 и 15 декември от 19.30 ч. на сцената на Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ световноизвестният френски хореограф Жером Бел ще представи оригиналния танцов спектакъл „Гала“, в който събира професионални танцьори и аматьори. 

„Гала“ предлага различен прочит на танца. В тази колективна форма на изкуство проектът на Жером Бел обединява танцови професионалисти от различни области на танца, както и аматьори с много различен възрастов и професионален профил, с различни тела, движенчески и танцови способности. Танцът е празник, галаспектакъл на желанието за танцуване, което няма нищо общо нито с перфектността на телата, нито с техните технически способности. Всяко тяло може да танцува и всяко движение е прекрасно, стига да е израз на автентично желание, импулс и емоция. С този проект Жером Бел деконстуира устойчивите представи за танца като изкуство на финеса и съвършената физическата форма, като допуска всякакви тела и естествени движения да бъдат също толкова сценични, колкото и стриктно хореографираното движение и танца на тренираните тела. Танцът е едно от най-демократичните изкуства, което допуска всеки човек с неговия специфичен и оригинален културен и движенчески репертоар, колкото по-несъвършен, толкова по-уникален.

Като отправна точка ГАЛА ни задава въпроса: Как можем да изведем на сцената личности и тела, които твърде често са изключени от възможността за показ? Как можем да използваме по най-добрия начин всички разнообразни ресурси на театъра - с неговите кодове, места, жанрове и професионалисти - за да разширим периметъра на това, което може да бъде показано в него? И как можем да го (пре)формираме в демократично средство, което да е в обсега на всички, които са привлечени от танца, пеенето и сценичните изкуства?

Воден от опита си, натрупан в ателиетата с аматьори, Жером Бел създава гъвкава рамка, която поражда голямо разнообразие от танцови форми. Той се стреми да направи средата достъпна за любители от различни сфери и да им даде възможно да покажат най-доброто от себе си, превръщайки проекта в свой собствен.

Спектакълът се прави с 20 български участници, а асистенти на Жером Бел от българска страна са хореографите Галина Борисова и Росен Михайлов.

Резултатът е една Гала вечер, в която дефилира цяла галерия от живи портрети и образи на танца.

Спектакълът се реализира в партньорство с Регионален център за съвременно изкуство „Топлоцентрала”.

Събитието е част от програмата „Мигриращото тяло” на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс.

Концепция и дизайн – Жером Бел;

С помощта на Енрике Невеш;

Асистенти на продукцията – Галина Борисова и Росен Михайлов.

С участието на: Александър Гочев, Васил Ряхов, Вероника Янакиева-Христова, Веса Тонова, Воин де Воин, Вяра Чаушева, Гергана Господинова, Емилия Радичева, Ения-Асена Денчева, Ирина Голева, Йосиф Йорданов, Кирил Милушев, Лидия Стефанова, Мая Голева, Мила Станкова, Мишел Мабел, Орлин Дворянов, Тосен Рамар, Хелин Хасан, Цвета Балийска-Соколова.

Моля почакайте...