-

Видеоспектакъл „Дарума“

Видеоспектакъл „Дарума“

10 декември, 19.00 часа, кино „Люмиер“

„Дарума“ е разказ за неочакваните начини, по които животът ни разкрива изненадващите, неподозирани страни на уж познатото и обичайното. Четири истории са обединени от желанието, от стремежа и от хаоса, който, веднъж въведен в реда, го променя необратимо. Срещи, случайни или неизбежни, неочаквани приятелства, неподозирани форми на близост, както и на дистанция.

Заглавието „Дарума“ е вдъхновено от есето на японския хореограф Тацуми Хиджиката „Кадзе дарума“ („Вятърът Дарума“). Японската дума „кадзе“ означава „вятър“, Дарума е японското произношение на „дхарма“ и идва от наименованието на кръгли дървени ритуални кукли, в повечето случаи изобразяващи Бодхидхарма. Когато човек купи такава кукла, тя има нарисувано само едно око. Новият й притежател си намисля желание и когато то се изпълни, се изрисува и второто око. Това са кукли на желанието и късмета. От тях видеоспектакълът наследява идеята за прищевките на късмета, за желанието и връзката между случайност и предопределеност, а от текста на Хиджиката  – образите на случайността, на стихиите, на странните съвпадения. 

„Дарума“ е видеоспектакъл, посветен на случайността – на чудесата, които вятърът може да донесе, на неизвестното, на пътищата, по които събитията съвпадат чудодейно и неочаквано. „Шанс“ или „късмет“, неизбежния риск на случайността – това са силите, които остават непредвидими, но които ни въздействат най-силно. Те са възелът, в който се сплитат рационално и чудодейно. Когато случайността се разгърне в най-вълнуващите си, най-красиви форми, се отключва и способността да се проследят причинно-следствените връзки там, където те не се виждат на пръв поглед и там, където те не винаги приемат познатите ни форми.

Във видеоспектакъла на Ани Васева, зрелищно заснет от Иван Николов, участват Светлана Янчева, Леонид Йовчев, Валентин Ганев, Веселин Мезеклиев, Катрин Методиева, Грета Гичева и Роза. Музиката е дело на френския композитор Кристоф Печанац, основател на групата Кlimperei, позната на любителите на алтернтивна музика от 80-те години насам. Ангел Симитчиев е автор на звуковото оформление.

„Дарума“ е продукция на „Метеор“, осъществена с подкрепата на Столична община – Програма „Култура“.

 

ДАРУМА

Режисьор: Ани Васева

Теория: Боян Манчев

Камера: Иван Николов

Монтаж: Ани Васева, Иван Николов

Музика: Кристоф Печанац

Звуково оформление: Ангел Симитчиев

Постпродукция: opnnproductions

Звук на терен: Добромир Христосков, Георги Вълчев, Василена Попангелова

Специални технологии: Стефан Дончев

Изработка костюми: Дарина Стоименова

Първи асистент: Николай Камбуров

Асистенти: Михаил Жекунов, Наталия Вълкова

Графично оформление: Моника Вакарелова

С участието на: Светлана Янчева, Леонид Йовчев, Валентин Ганев, Веселин Мезеклиев, Катрин Методиева, Грета Гичева и Роза

 

 

 

 

 

Моля почакайте...