-

Галерия „Сердика“ представя „Зад елхата“ – базар-изложба на карикатури

„Зад елхата“

Коледен базар-изложба на карикатури в галерия „Сердика“

9 декември 2021 г. – 12 януари 2022 г.

Галерия „Сердика“ и Съюзът на българските художници (секция „Карикатура“) представят най-доброто творчество на шестнайсет изявени български карикатуристи –  Любомир Михайлов, Ивайло Цветков, Алла и Чавдар Георгиеви, Майя Чолакова, Милко Диков, Диляна Николова, Трайко Попов, Светла Христова и други талантливи художници.

„Зад елхата“ за втори път предколедно представя утвърдени български карикатуристи с весели графични изненади за любителите на жанра и е на път да се превърне в традиция за арт пространството на галерия „Сердика“. Освен оригинални карикатури и шаржове на известни личности, в изложбата може да се видят сатирични рисунки, дигитална графика акварел и живописни техники. Ще бъдат показани и висококачествени принтове на карикатури. Темите, както винаги са разнообразни, но този път без политическата сатира като основен "вдъхновител" на злободневието ни.

„Ироничната графика, в частност карикатурата, е по-известна и разпознаваема като инструмент-пропаганда за създаване и за фокусиране в кризи и кризисни ситуации, като средство за критика, сатира и постигане на цели. Другата страна на карикатурата като изкуство е за забавление, дори и в мъглата от вируси“, казва Валери Александров, секретар на секция „Карикатура“ в СБХ и допълва, че предколедната изложба е обичано от публиката събитие, като в случая това е преглед на постиженията на съвременните български творци, работещи в областта на карикатурата.

Изложбата ще премине при спазването на всички противоепидемични изисквания, задължителни за подобни събития.

Карикатуристи, участващи в „Зад елхата“: Мирослав Божков, Генчо Симеонов, Анатолий Станкулов, Галина Павлова, Ивайло Цветков, Христо Недялков, Валери Александров, Диляна Николова, Светла Христова, Халит Айтослу, Алла и Чавдар Георгиеви, Трайко Попов, Любомир Михайлов, Маргарита Янчева, Милко Диков, Майя Чолакова.

Моля почакайте...