-

Поредицата „Ratio ДНК“ среща хората на изкуството с научните професионалисти

От кино и литература до реставрация и исторически възстановки – къде са пресечните точки на културата и науката?

Поредицата „Ratio ДНК“ среща хората на изкуството с научните професионалисти. Последният епизод от пилотния сезон ще бъде излъчен онлайн на 23 ноември.

Серията се осъществява с подкрепата на Столична община – Програма „Култура“.

Въпреки че често се възприемат като противоположности, изкуството и науката всъщност са неизменно свързани. Доказателство на тази теза намираме в „Дискусии за наука и култура“ (ДНК) – серия от задълбочени разговори, които срещат публиката с научните елементи зад добре познати и по-малко известни културни форми.

Десетте епизода на поредицата предлагат дискусии, в които среща си дават професионалисти от науката и културата. Така разговорът за жанра "хорър", например, е не просто литературна дискусия. Той навлиза в психологическите фактори както за възприемането на страшни сюжети, така и за случването им в реалния живот, с участие на доктор по психология.

Последната дискусия от поредицата е на 23 ноември от 20.00 ч. в YouTube и Facebook и разглежда темата за популяризирането на науката. За да бъде интересна, вдъхновяваща и привличаща, науката може да почерпи вдъхновение от света на изкуството. В рамките на дискусията ще бъдат разкрити различните „културни заемки“, които популяризаторите на наука ползват днес – от аудио-визуални материали, през силата на дизайна за привличане на внимание, репетиции с лектори и още много.

Всички епизоди могат да бъдат гледани онлайн в двата канала на Ratio.

 

Моля почакайте...