-

"Киномания" отдава почит на легендите в киното

 

По традиция фестивалът "Киномания" ще почете годишнини от рождението на легендарни имена в киното, като покаже техни филми.

Тази година в тематичната рубрика „Класически удоволствия” са включени  8  емблематични заглавия.

В програмата е „Брак по италиански” (20 ноември, 15.00 ч., кино "Одеон") на режисьора Виторио де Сика, роден преди 120 години. Филмът е с участието на София Лорен и Марчело Мастрояни и има „Златен глобус” за чуждестранен филм.

Класиките включват и романтичната комедия „Любов моя, помогни ми” (20 ноември, 14.15 ч., Euro Cinema) с участието на Моника Вити и Алберто Сорди, който е и режисьор на продукцията. Вити, която навършва 90 години през 2021 г., играе съпруга на мъж, който я ревнува заради увлечението й по красив съсед.

„Обичахме се толкова много” (23 ноември, 18.00 ч., Дом на киното) отдава почит на големия режисьор Еторе Скола, роден преди 90 години. Това е въздействащ филм за разпада на дългогодишно приятелство, уловил духа и атмосферата на живота в Италия през 70-те години. Силни са актьорските превъплъщения на Нино Манфреди, Виторио Гасман, Стефания Сандрели, в ролята на тримата приятели, които животът разделя.

100-години от рождението на Джулиета Мазина почита "Киномания" с комедията „Фортунела” с режисьор Едуардо де Филипо. Освен Мазина, във филма участва Алберто Сорди, а историята се завърта около бедно момиче, убедено, че е дъщеря на принц.

В рамките на фестивала ще видим и златната класика „Уестсайдска история”, спечелила цели 10 награди „Оскар”, включително и за най-добър филм. Вдъхновен от „Ромео и Жулиета”, мюзикълът празнува 60 години от премиерата си и продължава да очарова с незабравимата адаптация по великия мюзикъл на Ленърд Бърнстийн, хореография на Джеръм Робинс и феноменалната музика, родена от съчетанието на симфония и модерен джаз.

В рамките на "Киномания" и като част от Фестивала на френския филм зрителите ще се насладят и на „Диаболичните” – класическо френско криминале с участието на Симон Синьоре, родена преди 100 години, „Пътят на едно разглезено дете” в памет на брилянтния Жан-Пол Белмондо, както и драмата „Сияние на жена” на режисьора Коста-Гаврас по едноименния роман на Ромен Гари, в който Ив Монтан, чието рождение е преди 100 години, си партнира с Роми Шнайдер и Роберто Бенини.

"Киномания" е част от Календара на културните събития за 2021 г. на Столична община.

Подробна информация за прожекциите вижте на: www.kinomania.bg и www.ndk.bg.

Моля почакайте...