-

„Вътрешно горене“ – 11-о издание на Фестивал за свободен театър АСТ

Фестивалът за свободен театър ACT ще се проведе за 11-а поредна година и ще представи международна и локална програма под мотото “Вътрешно горене”.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Столична община.

Между 10 ноември и 1 декември ще видим чуждестранни представления на знакови театрални и танцови компании - Саша Валц & гости (Германия), Сеньор Серано (Испания), Анджела Денс Къмпани Микро театър и Мириам Енгел (Израел), Карин Пауър и Алдо Джаноти (Австрия).

Фестивалът ще бъде открит на 10 ноември от 19.30 ч. на Сцена "Дерида" с прожекция на късометражния танцов филм "Вик". 

Хореография и изпълнение: Ана Вълчева, Василия Дребова, Вероника Петрова, Катина Дишков.

Режисура и монтаж: Христо Симеонов.

Оператор: Веселин Христов.

Катина Дишков е родена в Белград (Сърбия) на 25.01.1981 г. Живее в София от 2008 г. Работи в сферата на съвременния танц, изпълнителски изкуства, видео танц и алтернативно образование.

Филмът изследва идеята за разрушителната сила на затаената енергия и нейното освобождаващо трансформиране в креативност. Танц и кино са в тясно взаимодействие, изследвайки динамиката и чувствителността на различните тела с техните движенчески и емоционални рефлексии по темата в поредица от четири сола и една групова хореография.

Освен забележителни международни спектакли, “Вътрешно горене” ще представи и силно локално съдържание - за първи път в историята на фестивала 10-те български представления са селектирани от самата независима сцена.

Спектаклите в програмата на ACT `2021 са предназначени за широка и разнородна публика, а за българската театрална и танцова общност е предвиден и сериозен образователно-дискусионен модул: серия от уъркшопи и майсторски класове с всички гостуващи артисти от Европа и техните български колеги, конференция и кръгла маса.

В програмата на ACT тази година уъркшопи и майсторски класове ще проведат Мириам Енгел, Карин Пауър и Алдо Джаноти, Саша Валц & гости, Ива Хорват, Мануела Саркисян, Венелин Шурелов, Калина Вагенщайн, Димитър Узунов, Василка Шишкова, Ружа Загорска.

"АСТ Фестивал за свободен театър навлиза във второто си десетилетие с ясна цел - не само да представя значими проекти на независимата сцена, но и да разширява възможностите пред българските артисти за усъвършенстване и съвместна работа на местно и международно ниво. Вътрешно горим, това е ясно. Но това е само етап в историята на енергетиката - време е за устойчиви творчески политики.” - споделя Стефан Прохоров, председател на Асоциацията за свободен театър, която заедно с театрална компания МОМО провежда фестивала ACT вече 11 години.

АСТ Фестивал за свободен театър `2021 се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община, Министерство на културата на Република България, Гьоте-Институт България, Френски Институт България, DOTA Austria, Австрийско посолство София, Институт Сервантес, Израелско посолство, Институт Лист | Унгарски културен институт София и в партньорство с Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“.

Моля почакайте...