-

Първият Софийски фестивал на музикалния театър започва на 25 юни

191142817_4006433032727621_2812280807842584489_n

София става фестивална столица на мюзикъла и съвременния танц

На 25 юни се открива първото издание на Софийския фестивал на музикалния театър, учреден от Музикалния театър с подкрепата на Столична община. От 25 юни до 10 юли София се превръща в столица на мюзикъла и съвременния танц в България. Тези два жанра на музикалния театър ще бъдат акцент в първото издание на фестивала.

Спектаклите ще се играят на специално изградена нова сцена в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“ с начало в 20.00 часа.

Откриването е на 25 юни с концерта „Една вечер с хитовете на Бродуей”, с участието на солистите, балета и оркестъра на Музикалния театър. На него ще бъдат изпълнени най-популярните и обичани мелодии от световни мюзикъли, сред които: „Кабаре“, „Котки“, „Чикаго“, „Фантомът на операта“, „Мис Сайгон“, „Сънсет булевард“, „Исус Христос суперзвезда“, „Магьосникът от Оз“. Много от тези култови заглавия на световния мюзикъл са имали своите премиери за първи път в България на сцената на Музикалния театър.

В първото издание на Софийския фестивал на музикалния театър ще участва Държавна опера – Варна – на 3 юли с рок-мюзикъла „Коса”. Спектакълът на режисьора Борис Панкин, с участието на Мариан Бачев в главната роля, гостува пред софийска само два дни след премиерата си във Варна.

На 4 юли на сцената на фестивала ще се играе мюзикъла „Криворазбраната цивилизация” - спектакъл на Музикално-драматичен театър – Велико Търново. Мюзикълът е създаден по оригиналния текст на Добри Войников с музиката на Дечо Таралежков, поставена на основата на българския фолклор.

На фестивала гостува и Държавна опера – Стара Загора - на 27 юни с три балетни миниатюри – „Танц при изгрев слънце”, „Лотос” и „Следващият”. Те показват най-доброто от съвременния танц на трима хореографи, сред които е не само утвърдената в своята област Силвия Томова, но и младите и налагащи се Христиан Бакалов и Алесандра Скаламбрино (Италия). Участва Балетът на Старазагорската опера.

Фестивалът ще бъде закрит на 10 юли с екстравагантния спектакъл Carmen Collection на Балет „Арабеск”. Това е спектакъл на хореографа Боряна Сечанова с музиката на Петър Дундаков.

Всички спектакли от програмата на фестивала ще се играят на откритата сцена в Парка на Военната академия с начало в 20.00 часа. Единствено мюзикълът„Клетниците” на 26 юни ще се играе от 19.00 часа на сцената на Софийската опера. Творбата на Клод-Мишел Шьонберг е под режисурата на Пламен Карталов.

Билетите за Софийския фестивал на музикалния театър, осъществен с подкрепата на Столична община, се продават онлай през сайта https://tickets.musictheatre.bg/home/calendar/2021-06 и на касата на Музикалния театър – тел. 02/ 943 19 79.

ПРОГРАМА НА ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ НА

СОФИЙСКИЯ ФЕСТИВАЛ НА МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР

25.06 (петък) - Откриване на фестивала с концерта ЕДНА ВЕЧЕР С ХИТОВЕТЕ НА БРОДУЕЙ – сцена Парк „Военна академия” – 20:00 часа

26.06 (събота) - КЛЕТНИЦИТЕ на сцената на Софийската опера и балет – начало от 19:00 часа

27.07 (неделя) - ТАНЦ ПРИ ИЗГРЕВ СЛЪНЦЕ, ЛОТОС, СЛЕДВАЩИЯТ – гостува Балетът на Държавна опера – Стара Загора - сцена Парк „Военна академия” – 20:00 часа

03.07 (събота) – КОСА – гостува Държавна опера – Варна - сцена Парк „Военна академия” – 20:00 часа

04.07.(неделя)  - КРИВОРАЗБРАНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ - гостува Музикално – драматичен театър "Константин Кисимов" - Велико Търново -  сцена Парк „Военна академия” – 20:00 часа

10.07 (неделя) – закриване на фестивала CARMEN COLLECTION - Балет "Арабеск" - сцена Парк „Военна академия” – 20:00 часа

Моля почакайте...