-

Изложба "Измерения на героичното. Михаил Михайлов (1900–1945)"

2_01

Измерения на героичното. Михаил Михайлов (1900–1945)

24 юни – 8 август 2021 г.

Вернисаж: 24 юни, четвъртък, 17 – 20 ч.

Галерия „Васка Емануилова“

(филиал на СГХГ), бул. „Янко Сакъзов” 15

Изложбата е част от програмата „Реставриране на паметта“ на галерия „Васка Емануилова“, филиал на СГХГ. Началото на тази програма се постави през 2012 г. с цел да възстановява паметта за неизвестни или забравени имена от българското изкуство. Скулпторът Михаил Михайлов е едно от тях – важен автор от европейска величина, чието име не е в обращение, въпреки че произведенията му са част от публичното пространство в столицата: интересуващите се от българска скулптура познават емблематичната фигура на лъв, намираща се пред сградата на Министерството на вътрешните работи на ул. „6-ти септември“ в София и другата, на мястото на възстановения паметник на Първи и Шести пехотен полк в градинката пред НДК.

Михаил Михайлов е роден през 1900 г., завършва скулптура при професорите Марин Василев и Жеко Спиридонов, а след това специализира в Париж. Работи в областта на портрета, фигуралната композиция, монументалната скулптура, голото тяло. Най-активен творчески период за него е дейността му като военен скулптор, а след 1940 г. той е и преподавател в Художествената академия. Добре запознат с европейската традиция и повлиян от модернистичните формални решения на автори като Антоан Бурдел, Аристид Майол, Иван Мещрович и други, в България Михаил Михайлов е един от основните представители на стилистичния синтез – реализъм, свързан с традицията и фолклора, академично издържан, но със собствен пластичен ритъм. Важен е неговият принос в осъвременяването на концепцията за националното изкуство през 1930-те. Мястото му е сред най-иновативните и оригинални творци от този период, за много от които за съжаление липсват монографии и чието творчество е разпръснато, като Йордан Кръчмаров, Георги Коцев, Стефан Пейчев и други.

Много от произведенията на Михайлов днес се намират в Националния военноисторически музей, а отделни могат да се открият в галериите в страната. Негово дело е паметникът на миньора в Перник, фигурите, увенчаващи паметници на падналите воини в гр. Кубрат, с. Негован и други. Изложбата в галерия „Васка Емануилова“ е първото негово представяне пред широката публика и представя малка част от творчеството на скулптора, с което може да бъде повод за следващи проучвания. Макар и не изчерпателна, тя е знак за актуалността на скулптурното му наследство от перспективата на днешния ден и извиква множество актуални въпроси, чийто отговор продължава да се търси.  

Експозицията се осъществява благодарение на съдействието на Националния военноисторически музей, Националната художествена галерия, Художествена галерия – Пазарджик, семейството на автора.  

Снимки: 

Г. С. Раковски, 1935, Военен клуб, София

Караул пред паметника на Първи и Шести пехотен полк. Архив на НВИМ

Глава на мъж (Г. Личев), около 1940, патиниран гипс, 48х20х17 см, СГХГ

Глава на момиче, около 1940, патиниран гипс, 44х42х24 см, СГХГ

Лъв, 1938, МнВР, София

Моля почакайте...