-

Галерия "Сердика" представя изложбата "Калейдоскоп" на Николай Бузов

3_8

КАЛЕЙДОСКОП

Изложба живопис на НИКОЛАЙ БУЗОВ

16 юни – 17 юли 2021 г.

Калейдоскоп е онова „омагьосващо устройство“, което ни кара да мечтаем. Истинско очарование от малки, цветни стъкълца, които се превръщат в причудливи форми и плетеници, а след това се разпадат и се подреждат в нови и нови, и така до безкрайност. Кутия, пълна с разноцветни светлини, която ни връща в детството. Как един обикновен цилиндър ни е забавлявал с часове?

Отговор на този въпрос ни дава художникът Николай Бузов с най-новата си изложба живопис „Калейдоскоп“ в галерия „Сердика“, която ще се състои от 16 юни до 17 юли 2021 г. в арт пространството на Женски пазар. Една от сериите, носеща същото име посреща и притегля зрителя към неуловимия простор от цветни светлини и сенки, загадъчно привлекателни и необичайни, овладяни и доведени от автора до определено съотношение и своеобразен ритъм. Николай Бузов свободно борави с похватите на фотографията, организира пространството, манипулира го, сменя мащаба и добавя голяма доза инвенция. В неговите платна светлината е част от формирането на цялостен сетивен образ, чрез който художника съпоставя различни цветни обеми, които свързва, подрежда и комбинира, в опит да открие нови посоки и реалности. Отражението е отблясък и част от едно „хаотично пространство“, което той постепенно организира и допълнително насища с цвят.

„Визуалният език на Николай Бузов е разпознаваем и следва неговата строга логика на подредба и баланс на композицията (серия “Лични /персонални/ знаци“, „Асиметричен триптих“). Той смело противопоставя обеми и живописни структури, играе с рефлексията, с близките и далечни съотношения на отделни части, с двуизмерното пространство и илюзията за триизмерност на обекта. Неговият начин на изразяване обхваща разнообразен спектър от геометрични фигури и знаци в смели цветове, композиционно „поставени“ в имагинерно пространство. Авторът непрекъснато усъвършенства своя визуален речник от линии, правоъгълници, многоъгълници, хоризонтално и вертикално вградени форми, създаващи илюзорна представа за друга всеобхватна реалност“, казва изкуствоведът Диана Драганова – Щир за автора.

В изложбата на Николай Бузов, като символична спирала, всяка творба има точно избрано и премислено от автора място, в което той е събрал най-новите си произведения “Калейдоскоп“, „Лични /персонални/ знаци“, „Асиметричен триптих“, „Остриета“, „Бяло“, „Егоцентрично“ (акрил върху платно, смесена техника върху платно) групирани в няколко серии, концептуално обмислени и въздействащо подредени в пространството обекти. 

***

Николай Бузов е роден на 23 юни 1960 г. в Горна Оряховица. През 1979 г. завършва Художествено училище в Казанлък. От 1990 г. е член на Съюза на Българските Художници. Съосновател на арт “Група 83”. Работи в областта на живописта, рисунката и графиката, както и моден дизайн. Негови картини са притежание на галерии и частни колекции в Австрия, България, Босна и Херцеговина, Германия, Израел, Русия, САЩ, Саудитска Арабия, Холандия, Финландия, Франция. Живее и работи в Русе и София, България.

Галерия „Сердика“ се намира на Женския пазар на ъгъла на бул. „Стефан Стамболов“ и ул.„Лозенград“. Изложбата ще се проведе при спазване на всички задължителни противоепидемични мерки.

Моля почакайте...