-

„ПАФА“ – танцов пърформанс на фондация „Пространство за танц“

 

187927274_432688148113474_1064903649773586793_n

Live streaming, 27.05.2021

21:00 – България

19:00 – Великобритания

20:00 – Германия

20:00 -  Италия

Проектът „ПАФА“ представлява танцова интерактивна инсталация, в която се сливат и заместват реалността на живите изпълнители с виртуалната реалност на техните дигитални отражения. Повдигат се въпроси за идентичността на човешката личност, за тъждествеността й с нейния образ и оттам със самата себе си. В проекта дигиталното е едновременно същност, форма на творбата както и начин за разпространението й.       

Проектът изследва процесите на отчуждение и дезориентация, настъпващи при загубване на контакта със собственото тяло. Като подход се използва принципът на отражението като способност да се възпроизвеждаш в друга структура. От това произлиза и символиката на името на проекта „Пафа“ –  дъщеря на скулптора Пигмалион и неговата „оживяла“ скулптура Галатея. Тази легенда препраща прозренията от миналото в настоящето, което би трябвало да осмисли и нашето бъдеще.  Проектът търси отговор на въпроса: Възможно ли е да предвидим последствията от нашите действия върху нас самите, върху природата и социалните процеси? Танцьорът е в непредвидим диалог със собственото си отражение. Важно е поведението на операторите и режисьора на пулт, които са участници в инсталацията чрез избора, който правят при заснемането и излъчването на движещата се фигура.        

Автор на инсталацията е известният визуален артист, сценограф и преподавател по дигитални изкуства – доц. Венелин Шурелов. Хореограф на пърформанса е Боряна Сечанова – един от водещите съвременни български хореографи.

Трима танцьори-изпълнители от балет „Арабеск“ и двама оператори и режисьор на пулт от студио „Бленд“ ООД, които ще осъществят заснемането и стрийминга на представлението, са останалите участници в екипа на проекта.

Проектът ще се реализира на 27 май 2021 г. от 21.00 ч. българско време пред онлайн аудитория и с присъствието на живо на специално поканена публика. Предаването на представлението ще се реализира в реално време и на запис за кратко след събитието в специалната фейсбук страница PAPHA /Dance Space Foundation, на сайта на фондация „Пространство за танц“ и на фейсбук страниците на партньорите на проекта (в реално време) - българските културни институти в Рим, Берлин и Лондон, ДМБЦ-София.

Освен представянето на инсталацията и танцовия  пърформанс, втора част на представлението е дискусия на авторите и специално поканени гости – критици, анализатори от различни области и публиката. Малобройната публика на живо ще има възможност в края на събитието да преживее чрез личен опит влизането в инсталацията,  изправяйки се пред своята дигитална версия.

Проектът се реализира с подкрепата на Столична община – Столична програма „Култура“.

Моля почакайте...