-

Галерия nOva art space представя изложбата „Пътят“ на Елиезер Алшех

file_4

ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС 

ЕЛИЕЗЕР АЛШЕХ

"ПЪТЯТ"

12 май – 31 май 2021

 Галерия nOva art space 

ул. "Съборна" 


Елиезер Алшех – „Пътят“

Творчеството на Елиезер Алшех отдавна достойно и напълно заслужено е заело своето подобаващо място в художественото наследство на България. Свидетелство за това са и значимите изложби, организирани по случай 100 години от рождението на автора в Национална художествена галерия – Двореца през 2008г, както и изложбата „Елиезер Алшех и „естетика на безобразието“ в Софийска градска художествена галерия през 2018г, по случай 110 години от рождението му.

Художественото наследство на Алшех винаги е възбуждало огромен интерес, както у колекционерите и публиката, така и у видни художествени критици – само част от имената, които са изследвали Е. Алшех в дълбочина са Ружа Маринска, Румяна Константинова, Аделина Филева, Пламен В. Петров.

Настоящата изложба организирана в галерия nOva art space има за цел да покаже една част от творчеството на Алшех, която има изключително важна роля в изграждането му като един от най-значимите български експресионисти от XX век, а именно достиженията му в акварела и смесените техники. Прави силно впечатление сериозността и отношението, което Алшех влага във всяка една от показаните творби. Личи си, че нищо не е направено набързо или някак случайно. Проследявайки хронологично пейзажите, можем да тръгнем по стъпките на художника, чийто живот е белязан от постоянно пътуване и търсене – от България, през Германия, Италия, Франция, та чак до Аржентина, където художникът намира своя пристан, а в последствие и края на своя житейски път.

Само част от тези уловени мигове са –„Париж. Път край замъка“ от 1938г., „Венеция“ от 30-те години., „Милано“ от 1951г. „Буенос Айрес. Ла Бока“ от 1960г. Вглеждайки се в тези ранни„пътеписи“ от 30-те години, можем да усетим настроението на Елиезер Алшех и неговата лирична душевност, а в произведения като „Цирк“ от 1958г., „Натюрморт с мандолина“ и „Натюрморт с бутилка и диня“ от 60-те години, виждаме един много по-експресивен и мощен Алшех, напълно освободен от всякакви задръжки и готов да покаже цялата си художествена сила.

Чрез изложбата Елиезер Алшех „Пътят“ успяваме да открием за публиката една малко по-непозната страна на художника – неговата чувствителност и любовта към творенето от натура. Това е възможност да се попълни и последното парче от пъзела, който изграждаме за цялостното творчество на този велик художник.

Текст: Спартак Атанасов

***

Повече за Елиезер Алшех:

1908 – роден във Видин.

1933 – завършва Академия за изящни изкуства в Мюнхен, живопис при проф. К.Каспар и графика при проф. А.Шинерер.

1934 – завръща се в България и реализира първа самостоятелна изложба в галерия „Преслав“,София.

1937-1938 – пребивава в Париж и показва свои творби в Есенния салон, Пти Пале и Тюилери.

1940 – 1943 – изпратен в еврейски трудови лагери.

1951 – напуска България. Пребивава в Италия и рисува в Милано и Венеция.

1952 – установява се в Аржентина. Самостоятелна изложба в галерия „Анту“, Буенос Айрес.

1953 – самостоятелна изложба в галерия „Бонино“, Буенос Айрес.

1958 – 1973 – преподавател в Държавното училище за изобразително изкуство в Буенос Айрес.

1975 – ретроспективна изложба в Националната художествена галерия, София,

1983 – умира в Буенос Айрес.

1990 – посмъртна ретроспективна изложба, Музей на модерното изкуство, Буенос Айрес.

2000 – ретроспективна изложба, музей „Сивори“, Буенос Айрес.

2007 – изложба акварели, галерия „Арт 36“, София.

2008 – изложба по случай 100 години от рождението на автора в НХГ, София

2018 – изложба по случай 110 години от рождението на автора в галерия „ФОРУМ“, София

2018 – изложба „Естетиката на безобразието“ в СГХГ, София

Моля почакайте...