-

Премиера на мюзикъла "Баща ми бояджията" в Софийската опера и балет

Софийската опера и балет представя на 8 май от 19.00 часа премиерата на „Баща ми бояджията“– мюзикъл от Петър Ступел и Константин Драгнев.

„Баща ми бояджията“ е един от най-гледаните филми у нас през 70-те години на XX век. Сценарист е Васил Цонев, по едноименния му разказ от сборника „Едно време в Овча купел“.

Сценична адаптация Пламен Карталов.

Действието се развива през далечната 1932 година – в навечерието на Нова година (31 декември).

Идеята за сценичната адаптация на „Баща ми бояджията“ е на режисьора Пламен Карталов. Неслучайно той решава да даде нов живот на този мюзикъл. Така един от най-обичаните филми на българското кино за първи път идва от екрана на сцената на Софийската опера.

Мюзикълът като жанр вече е част от една нова репертоарна политика на Софийската опера с мотивиращата основна цел да привлича, създава и отглежда нова и най-млада публика. Нека да кажем, че операта преоткрива себе си с иновативни форми за нови контакти с нови зрители.

„Баща ми бояджията“ следва намеренията от успешно доказан интерес на нова и най-широка публика, за първи път влизаща в Софийската опера заради „Мама миа!“, „Клетниците“ и „Шрек“.

Популярният актьор Калин Врачански е поканен в главната роля на учителя Андреев.

В образа на фабриканта Маринов ще видим Славчо Пеев, който изпълнява тази роля и в едноименния филм.

Участват още солистите:
Александър Георгиев, Весела Делчева, Димитър Станчев, Николай Войнов, Мариана Цветкова, Ангел Христов, Красимир Динев, Николай Петров, Николай Павлов, Боян Арсов, Пламен Гранжан, Силвана Пръвчева, Бисер Георгиев, Георги Джанов, Емил Павлов, Кирил Иванов, Георги Петров, Калин Душков, Рада Тотева.

Ролите на момчетата се изпълняват от деца от Детска вокално-театрална формация „Таласъмче" с ръководител Димитър Костанцалиев и Детски хор с ръководител Таня Лазарова.

Режисьор и сценография Пламен Карталов
Диригент Светослав Лазаров
Костюми Нела Стоянова
Художник Кристиян Стоянов в сътрудничество с Иван Савов
Хореография Риолина Топалова
Диригент на хора Виолета Димитрова
Асистент-режисьор Вера Белева
Оркестър и хор на Софийската опера

Моля почакайте...