-

Шедьоври на съвременното кино и неувяхващи класики в програмата на София Филм Фест

Programme_poster_25 SofiaIFF_SPRING_April_May 2021

https://siff.bg/bg/movies 

25-ият София Филм Фест възобновява прожекциите си от 23 април до 13 май 2021 г.

Публиката има възможност за още две фестивални срещи на голям екран с най-новия хит на Томас Винтерберг „Още по едно“ (носител на БАФТА за най-добър неанглоезичен филм) – на 23 април, дни преди раздаването на наградите "Оскар" за 2021 г. и в Деня на Европа - 9 май, когато е предвидена специална прожекция на Наградата ЛУКС на Европейския парламент – филмът е сред трите номинирани заглавия за 2021 г.

* * *

Любов отвъд страха - така може да се опише накратко най-новият филм на Ивайло Христов „Страх“, удостоен с Голямата награда в Талин и четири приза, включително голямата награда, на фестивала „Златна роза“ във Варна. Това е история за толерантност и човечност, за отчуждение, но и за нужда от близост, за предразсъдъците, породени от страха от различното. История, която едновременно натъжава и разсмива. „Страх“ ще бъде представен на специална прожекция в Дома на киното от неговия творчески екип.

* * *

Историята в номинирания за "Оскар" „Човекът, който продаде кожата си“ на режисьорката Каутер Бен Хания е за пътешествието на млад, чувствителен и импулсивен сириец през Европа. За да избяга от войната и да живее с любовта на живота си, той се съгласява един от най-ярките модерни художници да татуира гърба му. Филмът, с участието и на магнетичната Моника Белучи, получи наградата за най-добър актьор в програмата „Хоризонти“, Венеция 2020.

* * *

Финландско-шведската копродукция „Туве“ на режисьорката Зайда Бергрот пресъздава част от интригуващата съдба на художничката Туве Янсон, създател на прочутите муминтроли.

* * *

Новият филм на култовия режисьор Ейбъл Ферара „Сибир“ е с участието на великолепния Уилям Дефо и разказва за човек, който бяга в странен и студен свят. Но дори изолацията не му носи утеха. За пореден път той поема на пътуване, този път към себе си. Неговото пътуване се превръща в танц с демони, но от време на време проблясва светлина.

* * *

Проектът „ДАУ“ на Иля Хржановски, член на журито на Международния конкурс на 25-ия СФФ, беше представен на втория София Мийтингс през 2005 г. В началото на 2019 г. в две парижки кина се реализира част от интерактивното преживяване, конструирано от пълнометражни филми, визуални проекти и арт инсталации, за което зрителите са получавали персонални „визи“, придружени със специален смартфон-„водач” на зрителя в това предизвикателство. Филмът „ДАУ. Наташа“ бе селектиран в основния конкурс на „Берлинале 2020“ и отличен със „Сребърна мечка“ за операторското майсторство. 

* * *

През 2020 г. „Начало“ на младата грузинска режисьорка Деа Колумбегашвили бе селектиран в основната програма в Кан, спечели четири награди в Сан Себастиан, включително за най-добър филм, и наградата на ФИПРЕССИ за откритие в Торонто. Драматичната история проследява разпадането на света на съпругата на пастор от „Свидетели на Йехова“, живееща в регион до Тбилиси, населен предимно с православни християни. 

* * *

Филмът на сценаристката и режисьор Илайза Хитман „Никога рядко понякога винаги“ се превърна в едно от откритията на независимото кино за миналата година. Удостоена със специална награда на журито в Сънданс 2020 и голямата награда на журито „Сребърна мечка“ в Берлин 2020, историята проследява скромна тийнейджърка и нейната братовчедка, които се качват на автобуса за Ню Йорк, защото в техния щат Пенсилвания няма шанс да се отърват легално от нежелана бременност.

* * *

В програмата ще откриете и шедьоври на световното кино, включени в специалните юбилейни рубрики на фестивала – „СФФ 25“ и „СФФ 10“. Сред тях са филми на:

Вим Вендерс – „Алис в градовете“, „Париж, щата Тексас“, „Лисабонска история“ и „Буена Виста Сошъл Клъб“;

Хю Хъдсън – „Огнените колесници“;

Джим Джармуш – „Извън закона“;

Уонг Кар-вай – „В настроение за любов“;

Ким Ки-дук – „Стик №3“;

Мохсен Махмалбаф – „Кандахар“;

Кшищоф Зануси – „Животът като смъртоносна болест, предавана по полов път“;

Милчо Манчевски – „Преди дъжда“;

Тед Кочев – „Рамбо: Първа кръв“;

Тери Гилиъм – „Бразилия“;

Горан Паскалевич – „Въпреки мъглата“;

Отар Йоселиани – „Птица безгрижна“;

Алън Паркър – „Пинк Флойд – Стената“.

* * *

Прожекциите са изцяло в Дома на киното.

Специална селекция с 4 филма от рубриката Cinema Politica е в Чешкия център с вход свободен; фестивалът гостува с два филма на ОКИ „Искър“. 

* * *

София Филм Фест се осъществява с подкрепата на Столична община, Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“ и Програма „Творческа Европа МЕДИА“ на Европейския съюз

Моля почакайте...