-

На 10 март отбелязваме 78 години от спасяването на българските евреи

На 10 март (сряда) от 11.00 ч. пред Паметника на спасението в София ще се проведе кратка церемония по повод 78-годишнината от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта по време на Втората световна война. Ще бъде почетена паметта на онези достойни българи, които се опълчват и не допускат събратята им от еврейки произход да бъдат депортирани към нацистките лагери. Ще се положат цветя и в памет на 11 343 евреи, депортирани от администрираните от Царство България територии на Северна Гърция, Вардарска Македония и град Пирот.

На церемонията организирана от Столична община и Организация на евреите в България „Шалом“ ще присъстват доц. д-р Тодор Чобанов - заместник-кмет на град София, Георг Георгиев - заместник-министър на външните работи и национален координатор за борба с антисемитизма, доц. д-р Александър Оскар - председател на Организация на евреите в България „Шалом“, София Коен – председател на Централен Израилтянски духовен съвет, Н.Пр. Йорам Елрон - посланик на държавата Израел в България, Джъстин Фридман - зам.-посланик на САЩ в България, Йорк Шуграф - зам.-посланик на Федерална Република Германия в България, Николай Гълъбов – председател на Организация на приятелите на Израел в България - НЕГЕВ, Стамен Арсов - зам.-председател на Федерация на ционистите в България, членове на Националния съвет на религиозните общности в България, представители на еврейски организации и др.

Паметникът на спасението се намира в градина „Св. Климент Охридски“ - между Националната художествена академия и сградата на Народното събрание.

Моля почакайте...