-

Онлайн програма на Алма Алтер за Новогодишната нощ

РЕЦЕПТА ЗА НОВА ГОДИНА 

https://www.facebook.com/events/857819721669995/ 

30 декември 2020 г. от 23:30 ч. 

Да посрещнем заедно Новата година с програмата на Алма Алтер "Рецепта за Нова година".


19:30 "Орфей или върни се в своя ад човече"
20:30 "Хамлет или три момчета и едно момиче"
21:30 "Бурята" по У.Шекспир

Ще можете да гледате спектаклите онлайн, в постове на стената на страницата на Алма Алтер във фейсбук: @theatre.almaalter

"Орфей или върни се в своя ад човече"
Единствено човешката личност може да решава и разрешава човешките си проблеми. За разлика от растенията и животните човекът има шанса да е това, което е решил да бъде. Неговото съществуване е в смисъла на самоконституирането му, дадена му е възможност за излизане извън пределите на себе си. Той извършва скок – към божественото, към космоса – този извън него и този вътре в него, към света, към себе си, към свободата. Така той надраства себе си, разплитайки кълбото на възможните си възможности. Няма човек без свят, няма Аз без другите.


"Хамлет или три момчета и едно момиче"
Класическите за „Алма Алтер“ трактовки на Ян Кот и Хайнер Мюлер присъстват и в този прочит, но тук още по-силно звучи колективният образ на философа – Авторът. Но не този на пиесата, не сценаристът, не драматургът или режисьорът, а Авторът – индивидът, познал себе си в света и създал света около себе си. Няма човек без свят, няма Аз без другите.
Спектакълът „Хамлет или три момчета и едно момиче“ през годините е носител на наградите: Награда за най-добър спектакъл на Международния театрален фестивал „Театрален Куфар“, Минск 2012 и Специална награда на журито на Международния театрален фестивал „Театрален куфар“ в Москва 2015.


"Бурята" по У.Шекспир
Просперо, Ариел, Калибан и Миранда попадат в една мълниеносна, опустошаваща, поетична, еротична, дори цинична буря. Времето върви различно за различните хора и полунощ е относително понятие. Камбаните бият на едно с ударите на сърцето, а миналото, настоящето и бъдещето са се смесили в една симбиоза на времето. Едно е сигурно, Колкото е по-горчиво миналото, толкова е по-сладко настоящето. 

Моля почакайте...