-

Изложба живопис на проф. д-р Аделина Попнеделева в галерия "Сердика"

e-покана - Аделина Попнеделева_21_10_20

Галерия "Сердика"

представя

„Нахлуване в пейзажа“

Изложба живопис на проф. д-р Аделина Попнеделева

Период: 21 октомври – 20 ноември 2020 г.

Вернисаж: 21 октомври (сряда), от 17:00 до 20:00 часа

Галерия "Сердика" представя проф. д-р Аделина Попнеделева с изложбата живопис „Нахлуване в пейзажа“. Тя може да бъде разгледана от 21 октомври до 20 ноември 2020 г. в арт пространството на Женския пазар. 

Художничката използва маслени, акрилни и акварелни бои върху платно, а в някои от картините присъстват колажирани редимейд (ready-made) обекти и бродерия.

„Попаднах в една градина, в която мечета, тигърчета и маймунки бяха разположени върху клоните на дърветата, под храстите, на тревата. Внучето било пораснало, но на баба му било свидно да изхвърли милите плюшковци…“, споделя авторката и уточнява, че това е сюжетът на изложбата, а темата е невинността. Онази невинност, която децата загубват когато бъдат обучени в понятията за „добро“ и „зло“, за „правилно“ и „неправилно“, за „красиво“ и „грозно“, за „естетика и кич“, когато вече са в света на двойствеността.

Според Аделина Попнеделева играчките са символ на детството, както и на носталгията по този най-невинен период от нашия живот. Тъй като в голямата си част са направени от възрастни хора, те всъщност показват променящото се разбиране за невинност на порасналите вече деца.

„Нахлуването на играчките в пейзажа е нашествие на човешки представи в сътворения от хората свят, динамиката на понятията за „добро“ и „зло“ - съпротива срещу наложени критерии и може би желание за завръщане към невинността“, казва още тя.

проф. д-р Аделина Попнеделева е родена през 1956 г. в гр. София. Тя е преподавател в Националната художествена академия в София. Има докторска степен по изобразително изкуство и теория на изкуството.

Моля почакайте...