-

ONE Gallery представя "Равносметка" - самостоятелна изложба на Ивелина Момчева

unnamed_16

ONE Gallery

представя

РАВНОСМЕТКА

Самостоятелна изложба на Ивелина Момчева

05.08 - 30.08.2020

Официално откриване: 5 август (сряда), 19.00 ч.

 
"Равносметка" е темата на първата самостоятелна изложба на ново изгряващата артистка Ивелина Момчева, която работи в стилистиката на комикс арт. Експозицията включва  живописни произведения и обекти, които разглеждат темата за социализма и демокрацията през погледа на младия човек роден и израснал в демократичния преход. Настоящата изложба е опит за отговор на един от най-съществените въпроси за културата по времето на комунистическия режим – свободата.

Съвременната позиция на авторката дава възможност за независим и безпристрастен анализ на ценностите по времето на социалистическия реализъм и в сегашната демокрация, но разбира се субективизмът не може да бъде избегнат.

Трийсетте години на преход е достатъчно време да се направи рекапитулация на този период, като се извърши сравнение на плюсовете и минусите на епохата преди 1989 г.- тази на социализма или „соца“, както е модерно да я наричат, с плюсовете и минусите на прехода, който условно може да се определи като време на демокрация. Такава рекапитулация е необходима, защото няма как да бъдат оценени плодовете на демокрацията, ако не се сравни с предшестващия 45-годишен период.

Изложбата е изпълнена в стил, който чрез директни символи съпоставя или по-скоро задава едни от основните ценности на двата периода: темата за мъжеството, семейството, навлизането на технологиите и контрола над групите от хора. Това са актуални въпроси и днес, които все още вълнуват и повдигат въпроси в търсене на истината.

Изложбата на Ивелина Момчева задава гледни точки, чрез всяко едно от произведенията си, които могат да възбудят отделни дискусии между зрителите. Темите са безкрайни и едва ли скоро някой би могъл да даде еднозначен отговор за това кое е правилно като посока на мислене и кое не, кое е ново и кое старо. Дали ходенето в казармата преди демокрацията е изграждало мъжа или сегашният култ към помпането на мускули?! Авторката не случайно избира директни символи, които имат за цел да провокират “разглезените” от изобилната интернет информация съвременни хора. Тези хора нямат време да развиват асоциативно мислене. Те търсят информацията сега и на момента и преминават към следващата тема мигновено.

Моля почакайте...