-

Дигитална творческа конференция “Култзин/Cooltzine” с онлайн дискусии от различни градове

93640531_2691365361109197_394686797055000576_o

https://www.facebook.com/cooltsalonbg/ 

На 30 май 2020 г. за трета поредна година Култсалон (Cooltsalon) събира градове от различни държави в творческата конференция “Култзин” (“Cooltzine”) на тема „Промени“.

Градовете тази година ще са: София, Белград, Лондон, Виена, Берлин и Париж, с говорители, участващи в различни дискусии, но без места-домакини, заради мерките предприети срещу пандемията Covid-19.

В рамките на събитието ще бъде представено и третото издание на съвместно-сътворения едноименен зин. Асоциираното печатно издание е курирано от Култсалон с цел да се предостави достъпна платформа за изява на творчески настроени умове, независимо от тяхната кариера или образование; страниците се създават от творби подадени чрез отворена покана за участие. Ко-автор на една от страниците тази година е и Максим Мокдад, архитект, графичен дизайнер и музикален мулти-талант, познат на публиката както с плакатни илюстрации, така и с колаборацията му с Маргарит Алексиев (1000 Names), OOHS!. 

Програмата за деня може да бъде свалена тук 

Събитието се провежда на английски език. Благодарение на платформата Webex на Cisco, участниците във всяка дискусия ще бъдат свързани помежду си в лайв видео връзка, с опцията за двупосочна комуникация: включително и за въпроси от публиката.

Панелът “Градски изследователи” предлага гледната точка на архитекти, специалисти планиране и градоустройство, изследователи, консултанти и активисти, чиято работа се стреми да подобри общото ни съжителство, с практически приложими методи.

Панелът “Куратори” е гледната точка на тези, които инициират и продуцират културно-творчески събития, проекти и сътрудничества, и съдействат за развитието на нови възможности и връзки между отделни сектори, независимо или като част от културна/творческа организация.

Часовете за “прожекции” предлагат преживяване на еднакво съдържание в реално време. Видео творбите ще бъдат излъчени в режим “лайв стрийм”, пресъздавайки усещането за кинопрожекция – без бутон пауза или повторно гледане – последвано от панела “Творчески практиканти”, с участието на авторите артисти.

“Присъствието” на еднодневното събитие става с предварителна регистрация и получен Webex линк за достъп: повече подробности тук.

Българските участници в дискусиите са: Христина Каменова, архитект (“Градски изследователи”), Христо Христозов, културен консултант и бизнес треньор (дискусия “Куратори”), Маргарита Кудрина и Георги Томов Георгиев като Art Related Foundation (дискусия “Куратори”), Васил Владимиров, оперативен мениджър и програматор изложби, КО-ОП (дискусия “Куратори”), Дария Чапанова, визуален артист (дискусия “Творчески практиканти”), с премиера на видео творба, изготвена специално в отговор на тазгодишната тема за промяна.

Прожекциите също така включват “Скитащият” (Errance, 5 мин, Франция-Сърбия) на Клеман Бедел, френски артист до скоро живущ в Белград, и психогеографски филм-есе “Канал” (Canal, 11 мин, Великобритания, 2019; официална селекция Sheffield Doc/Fest 2019) на британския режисьор и композитор, Крис Пенти. И двамата ще вземат участие в панел дискусията “Творчески практиканти”, заедно с Дария. 

ЗА КУЛТСАЛОН

В настоящата си форма, Култсалон/Cooltsalon оперира на три нива: онлайн платформа за изява, мрежа от съмишленици и куратор на арт и интердисциплинарни събития и проекти. Основан от Оли Гоц в София през 2014 г., Култсалон/Cooltsalon няма физическа “щаб-квартира”, но пък реализира “site-specific” (създадени и курирани спрямо конкретното пространство) проекти в партньорство с множество талантливи колективи, в България и по света. Основната мотивация винаги е била предоставяне възможности за себеизразяване на индивидуални гласове скрити за колективния градски ритъм, като през годините тези възможности се изразяват в поредица от разнообразни събития – повече тук: https://cooltsalon.com/projects/   

ПРОЕКТ “КУЛТЗИН”

През май 2018 г. Култсалон тества “глокален” формат за обмен на идеи: еднодневна, едновременна изложба (формат видео инсталация), в рамките на която няколко европейски столици представиха една и съща селекция творби пред своята различна, местна аудитория. Произведенията бяха събрани от отворената покана за съвместно създадения „зин“ (“Cooltzine”), след което всеки от участващите градове (локациите-домакини) получи еднакъв файл за видео инсталация и еднакъв брой отпечатани зинове за разпространение на място, а посетителите на събитието имаха възможността да наблюдават лайв видео стрийм от участващите локации.

Решено е проектът да се установи като годишно събитие и за второто издание, през май 2019 г., форматът е разширен с включване на лайв видео дискусии между участващите градове, с помощта на Cisco технологията Webex. По този начин фокусът е изнесен върху преживяването, а не зин изданието, което обаче е задължителен елемент от проекта. Тийзър видеото от 2019 издание може да бъде видяно тук.

Част от партньорите-домакини и участници досега: Leyden Gallery (Лондон), Stour Space (Лондон), be’kech антикафе (Берлин), Kvaka 22 (Белград), Papergirl Galerija Hub (Белград), Cush.Bar (София), MOVE.BG (София), Ръсел Мартин, Artquest (Лондон), Ния Пушкарова, Водна кула арт фест/резиденция (София), Ива Джукич, специалист по градско планиране и съосновател на НПО Ministarstvo prostora, създател на Street Gallery (Белград), etc.

“Култзин”/‘Cooltzine’ се нарича както еднодневното събитие, провеждащо се в няколко държави и часови пояси, така и съвместно създадения зин, свързан с въпросното събитие.

Моля почакайте...