-

Актрисата Мартина Апостолова номинирана за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“

Актрисата Мартина Апостолова е сред петимата номинирани млади таланти за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ тази година. Забелязана е заради впечатляващия й дебют във филма „Ирина“ на режисьора Надежда Косева, с който печели редица сериозни международни награди, за силно концентрираната актьорска енергия и излъчване, за лекотата и органичното присъствие пред камерата и на театралната сцена.

Мартина споделя: „Мисията ми като артист е да задавам въпроси, да карам хората да мислят, да чувстват, да се усетят раними и чупливи. Вдъхновяват ме добрите партньори (професионални), тишината, самотните пътувания. Смисъл намирам в споделената емоция - усмивка или тъга. Само тогава се достига човещината.“

Талантлива, впечатляваща и интелигентна, Мартина Апостолова е категоричен избор на членовете на Фондацията за младо откритие в областта на актьорското майсторство тази година. Завършила е актьорско майсторство в Нов български университет през 2013 г., а няколко години след това и магистратура по театрална режисура в Югозападен университет "Неофит Рилски" в Благоевград. Участвала е в над двадесет съвременни български пиеси. Големият й дебют в киното е във филма “Ирина“ на режисьора Надежда Косева, а за ролята си в него Мартина е наградена за най-добра актриса на осем международни филмови фестивала. Освен работата си по няколко тв продукции, Мартина играе и в няколко късометражни филми. Огромен успех за нея е изборът й тази година сред 10-те изгряващи звезди в програмата Shooting Stars на Берлинаре - най-престижната инициатива, хвърляща светлина върху едни от най-талантливите млади актьори в Европа.

Останалите млади творци, номинирани за Награда за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев” за 2020 г. са съвременният танцьор и пърформър Васил Дипчиков, визуалният артист и художник Мария Налбантова, влогърът и кино режисьор Крис Захариев и виолончелистът Сион Найман.

Фондация „Стоян Камбарев“ за втора поредна година ще връчи и Награда за Кино 355, като така превръща в традиция и своето ново предизвикателство към всички млади кино творци. Международно жури вече селектира тримата финалисти - Евгения Танева, Петер Чивийски и Ваня Бойчева. По време на официалната церемония ще бъде направена и премиерата на техните 5-минутни филми, а публиката ще избере победителя, който ще получи специална авторска статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за следващия му филм от Nova Film, UFO Film and Television Studios и Арс Дижитал Студио.

Фондация „Стоян Камбарев“ ще проведе официалната церемония за връчване на Наградата за Полет в изкуството „Стоян Камбарев“ и Награда за кино 355 при първа възможност, след края на пандемията от корона вирус.

Церемонията е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г. и се осъществява с подкрепата на Министерството на Културата и официалното партньорство на УниКредит Булбанк, БОН МАРИН и ЕНЕКОД АД и благодарение на Разсадник Нановски, КАРИ Резидънс, Технополис, НДФ “13 века България”, Винарска изба Катaржина Естейт, Prime Development, MERCI. Комуникационен партньор е New Events Vision.  Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева.

Кратък филм за Мартина Апостолова можете да видите на https://youtu.be/hOCHuVum3Ns.

Моля почакайте...