-

Феноменалният танцьор Васил Дипчиков с номинация за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2020

Съвременият танцьор и пърформър Васил Дипчиков е един от петимата номинирани млади артисти тази година за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2020.

За първи път членовете на фондация „Стоян Камбарев“ избират талант в категория „Танцово изкуство“. Васил Дипчиков е забелязан от журито, като един от най-забележителните млади български танцьори, разкриващ уникалните си качества в различни жанрове - от класически, през модерен, съвременен и алтернативен танц.

 „Когато танцувам не мога да съдя, не мога да мразя, не мога да се отделя от живота. Мога само да бъда щастлив и да се чувствам пълен, да бъда свободен!“, споделя Васил Дипчиков.

Васил Дипчиков е роден през 1989 г. в град София. От ранна детска възраст започва да танцува, а от 10-годишен започва да се занимава както с модерен балет (в балет „Веда Джуниър”), така и с класически балет (в училището по балет на Красимира Колдамова). На 13 години открива и влечението си по акробатиката и брейка. След завършване на училище е приет в НАТФИЗ със специалност „Актьорско майсторство за театър на движението“, а малко по-късно Боряна Сечанова го кани в трупата на балет „Арабеск“, където е действащ солист.

Васил Дипчиков изиграва безброй спектакли с международни и български хореографи. Изпълнява ключовите роли на Хосе в „Кармен“, Меркуцио в „Ромео и Жулиета“, Лешникотрошач в „Лешникотрошачката“, Зигфрид  в „Лебедов Езеро“ и много други. Към момента преподава в най-голямата родна танцова школа “Dance Station”. Участва във филми, реклами и множество видео клипове на едни от най-популярните български поп звезди. Голяма популярност му носят ТВ форматите So you think you can dance в Украйна, Dancing with the Stars, Музикална Академия, Евровизия 2010 и много други.

Останалите млади творци, номинирани за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2020 са актрисата Мартина Апостолова,  визуалният артист и художник Мария Налбантова, виолончелистът Сион Найман и влогърът и кинорежисьор Крис Захариев.

За втора поредна година предстои връчването и на Награда за кино 355, с която Фондацията предизвиква всички млади кино режисьори. Сериозно международно жури вече селектира тримата финалисти, a победителят ще бъде избран от публиката на живо по време на Церемонията и ще грабне статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за следващия му филм от Nova Film, UFO Film and Television Studios и Арс Дижитал Студио. Имената на тримата финалисти за Награда за кино 355 са Петер Чивийски, Ваня Бойчева и Евгения Танева.

Церемонията за връчване на Наградите на фондация „Стоян Камбарев“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г. и се осъществява с подкрепата на Министерството на културата.

Заради световната пандемия единадесетата официална церемония за връчване на Наградите за изкуство на фондация „Стоян Камбарев“ се отлага за юни и ще се състои при първа възможност.

Призът, носещ името на култовия театрален режисьор Стоян Камбарев е единствената родна награда, която не е строго профилирана в конкретно изкуство, а обхваща широка селекция от талантливи млади артисти в различни области. Победителят ще грабне прекрасната бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и чек от 3000 лв. Не само той, а всички номинирани получават безценна подкрепа от Фондацията за реализацията на проектите и сбъдването на мечтите си, което увеличава конкуренцията за получаване на номинация с всяка изминала година.

Моля почакайте...