-

Екстравагантният визуален артист Мария Налбантова с номинация за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2020

Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“, носещо името на култовия театрален режисьор, отдавна се  превърна в най-чаканата и престижна награда за млади творци в България. Уникалността й се състои в това, че петимата номинирани са от различни области на изкуството и всеки един от тях получава ценна подкрепа в осъществяването на конкретен свой проект, а носителят на Голямата награда ще получи бронзовата статуетка на художника Кольо Карамфилов и чек на стойност 3000 лв.

Но най важното е, че Фондация „Стоян Камбарев“ подкрепя не само победителя, а и всички номинирани, които получават безценна помощ за осъществяването на конкретни техни арт проекти.

Екстравагатният художник и визуален артист Мария Налбантова е сред избраните пет млади творци тази година.

Номинирана е заради самостоятелна й изложба "Прогноза за времето" през 2018 г. в галерия „Васка Емануилова“ и за илюстрациите й към изданието „Копче за сън“ на Валери Петров. Забелязана е заради специфичния си и оригинален артистичен поглед и дръзкото съчетаване на различни медии като графичен дизайн, илюстрация, художествени и алтернативни печатни издания, книги-обекти, текстил, бродерия, инсталации-колажи, документални материали и архиви.

Творческата си мотивация Мария обобщава така: „Една от важните мисии на изкуството е способността му да активира и създава среда за взаимодействие. То е език, чрез който мога да изследвам и рефлектирам по определени теми и проблеми. В работите ми често въвеждам темата за времето и начините, по които трансформираме миналото и проектираме бъдещето. Обичам да изследвам взаимовръзката и конфликтите между човека и заобикалящата го среда,в границите между естествено и изкуствено,_ трайно и нетрайно, реално и виртуално. За мен изкуството  е територия, в която намирам възможна свобода.“

Мария Налбантова е художничка и визуален артист. Завършва бакалавър и магистър в Националната художествена академия. Учи по програма „Еразъм“ във Факултета за изящни изкуства в Universidad de Granada, Испания, където участва в няколко изложби. Носител на награда за бакалавърски дипломен проект в НХА с авторската ѝ картинна книга „Книга за“. През 2018 г. в галерия „Васка Емануилова“, се състои самостоятелната ѝ изложба „Прогноза за времето”, с куратор Даниела Радева, част от платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи“ на СГХГ.

Автор е на илюстрациите към изданието „Копче за сън“ на Валери Петров на издателство „Колибри“, част от поредица четири книги с приказки. Поредицата печели Националната награда „Христо Г. Данов“ 2019 в категория „Изкуство на книгата“. През 2019 г. става финалист на стипендията „С усилия към звездите” на Фондация „Културни перспективи”. През 2019 г. и 2020 г. е номинирана за Наградата за съвременно изкуство БАЗА. Участва в редица изложби, форуми и конкурси в страната и чужбина.

Останалите млади творци, номинирани за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2020 са съвременният танцьор и пърформър Васил Дипчиков, актрисата Мартина Апостолова,  влогърът и кино режисьор Крис Захариев и 17 годишният виолончелист Сион Найман 

Фондация „Стоян Камбарев“ превърна в традиция и своето ново предизвикателство към всички млади филмейкъри и за втора поредна година ще връчи и Награда за кино 355. Международно жури вече избра тримата финалисти- Евгения Танева, Петер Чивийски и Ваня Бойчева.  5 минутните им филми ще бъдат излъчени премиерно по време на Церемонията, а публиката ще избере победителя, който ще грабне специална авторска статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за следващия му филм от Nova Film, UFO Film and Television Studios и Арс Дижитал Студио.

Церемонията за връчване на Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев” и Награда за Кино 355 е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г. и се осъществява традиционно с подкрепата на Министерството на културата на Република България. Тя ще се състои на 1 юни 2020 г. за единадесети пореден път, при възможност и в зависимост от развитието на световната пандемия.

Моля почакайте...