-

Изложба на Ева Тенева-Зайкоф „Скреч Арт” в галерия "Сердика"

Pokana-50_50_FiftyFyfty-1 (3)

Галерия "Сердика"

представя

СКРЕЧ АРТ (SCRATCH ART)

Първата изложба на Ева Тенева-Зайкоф от поредицата „50/50 или Fifty Fifty“ - какво се крие зад скреч полето?

15 януари – 14 февруари 2020 г.

Откриване: 15 януари 2020 г., сряда, 18:30 часа

Галерия „Сердика“ се намира на Женския пазар на ъгъла на бул. "Стефан Стамболов" и ул. "Лозенград"

Галерия "Сердика" на Женския пазар представя Скреч Арт (Scratch Art) - първата самостоятелна изложба на Ева Тенева-Зайкоф от поредицата „50/50 или Fifty Fifty“, която ще се проведе в периода 15 януари – 14 февруари 2020 г.

Зад идеята Скреч Арт (Scratch Art) стои социален експеримент на авторката, провокиран от модерната за цяла България мания да се изтриват различни по форма и съдържание скреч-полета, с надежда за печалба на бързи пари.

В галерия „Сердика“ Ева Тенева-Зайкоф ще представи голямоформатни дигитални принтове на фигури, покрити със скреч поле, поставено на интересни и предизвикателни места. Самите скреч полетата ще бъдат изтрити от присъстващите по време на откриването на изложбата, което ще се състои на 15 януари от 18:30 часа. Ева Тенева-Зайкоф ще предизвика и очакванията на гостите на вернисажа – да не открият очакваното, а нещо съвсем друго - текстове, забавни послания, нови изображения и други изненади.

„Отвсякъде ни връхлитат послания за материални придобивки, награди и пари, достатъчно да живеят няколко поколения. Но никой  не ни предлага да спечелим духовен, културен или друг артефакт, който да запълни празнината в душата“, обяснява Ева Тенева-Зайкоф като повод за нейната експозиция.

Тази изложба ще предложи едно ново изживяване за зрителя, което „намига с лека ирония към ценностите на нашето общество, към това кое е важно и дали успяхме да минем през културния преход без да си изцапаме ръцете с компромиси.”, допълва още авторката.

***

Ева Тенева-Зайкоф завършва Националната художествена академия през 1998 г., специалност „Графика” при проф. Галилей Симеонов и "Рисуване" при проф. Александър Станев – Сома. Има многобройни участия в изложби за рисунка, графични изложби и биеналета в страната и чужбина. Участия в модни ревюта със собственоръчно ушита колекция. Темите, които я интересуват са граждански ангажирани или нестандартни. Обича експеримента. Работила е в областта на пърформънса, инсталацията и всякакви междинни форми.

Такива участия са: Младежка изложба с куратор Стефания Янакиева, СБХ; София Ъндърграунд; Аполония, Созопол; Импресионизмът – СГХГ представяне с пърформънс на книгата Импресионизмът, на която Ева Тенева-Зайкоф е преводач от английски; Масово изкуство – участие в изложба на Секция 13, СБХ; участие в биеналето за съвременно изкуство в Египет в рамките на Ъндърграунд с куратор Руен Руенов; участие с инсталация на фестивала Слънце-Луна в Триград.

Фотографията е спътник в почти всички нейни начинания и най-вече в рекламната област. Ева Тенева-Зайкоф е била в рекламния бизнес близо 20 години като арт директор и е работила за клиенти като NOKIA, HBO, Cinemax, BAT, Glaxo Smith Kline, Nestle, Unicredit Bulbank, Първа инвестиционна банка. С колегите си е създавала креативни реклами, събития, дизайн.

През годините е обучавала ученици на рисуване, които днес се занимават с реставрация, дизайн, архитектура и други визуални изкуства.

През 2019 г. рисува портрети за фирмата Делонги с насипно и приготвено кафе в реално време. Хората се редят на опашка за изкуство и затова решава да ги зарадва през 2020 г. с Промо изложбата - Скреч Арт от поредицата изложби „50/50 или Fifty Fifty“.

Моля почакайте...