-

Изложба „Разходка в миналото“ в Централния дом на архитекта

1_38

Тържественото откриване на изложбата „Разходка в миналото“ ще се състои в Деня на народните будители - 1 ноември -  от 17.30 ч. в  Централния дом на архитекта  (гр.София, ул. "Кракра", 11)

Организатори са Съюз на архитектите в България и Посолство на Украйна в Република България

Изложбата на Юлия Красовска “Разходка в миналото” е посветена на украинеца Михайло Парашчук. Той е професор и скулптор с европейско признание, уникална личност и в историята на България, и в историята на Украйна. Михайло Парашчук пристига в България през 1921 година и тук създава редица архитектурни шедьоври, които и досега са запазени из центъра на град София. Благодарение на неговите усилия през първата половина на ХХ век градът се превръща в истинска европейска столица. Той създава архитектурна пластика и украса на такива важни обществени сгради като Софийския университет "Св. Климент Охридски", Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Народния театър „Иван Вазов“, Народното събрание и Съдебната палата в гр. София, а също така и сградите из страната. Картините на Юлия Красовска изобразяват сгради в периода 1950 - 1960 г, които е украсявал Парашчук, а след това можете да видите снимки на неговите скулптури към тези сгради.

Също така са представени и картини, които изобразяват сгради в Бургас, по проект на италианския архитект Рикардо Тоскани. Той участва в изграждането на редица паметни сгради за града в началото на миналия век. Наред с акварелната възстановка на старинния изглед Юлия Красовска предлага и съвременни снимки направени от същия ъгъл. По този начин всеки един може да види и сравни как градът се е променял във времето.

Моля почакайте...