-

„ДОБРОЛЮБ“ НА ЛИЛО ПЕТРОВ СПЕЧЕЛИ КОНКУРСА ЗА НОВА ПИЕСА 2019 НА НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ

Lilo Petrov

 „Добролюб“ е името на наградената пиеса в третото издание на Конкурс за нова българска драматургия, организиран от Нов български университет. Тема на тазгодишният конкурс беше „тайните“. Автор на пиесата е младият драматург Лило Петров.

В края на ерата на комунизма Тома, висш функционер от службите на държавна сигурност на комунистическата партия с агентурното име „Добролюб“, е изправен пред труден избор: да унищожи своето агентурно досие, или да го съхрани. Част от него иска да забрави, а друга част – да помни. „Заради смелостта да качи на сцена травматичната тема за избора в епохата на комунизма“ – това е мотивът, с който журито единодушно присъди наградата на Лило Петров. 

Пиесата „Добролюб“ беше отличена сред 78 постъпили пиеси от академично жури на НБУ в състав: проф. Виолета Дечева, д.н. (председател на журито), гл. ас. д-р Владимир Маринов, гл. ас. д-р Георги Гочев, проф. Михаил Неделчев, доц. Пламен Дойнов, д.н., проф. Светла Христова и доц. Снежина Петрова.

Официалното награждаване се проведе на 25 февруари в галерия „Униарт“ на Нов български университет, а наградата беше връчена от ректора на НБУ, проф. д-р Пламен Бочков. Специална лекция изнесе унгарският драматургът Жолт Пожгай, който заедно с актьора Валентин Ганев беше водещ на тазгодишната Лаборатория за писане на пиеси, в която участваха шестимата номинирани от журито автори. Участниците бяха поздравени и от г-жа Бина Харалампиева, директор на „Малък градски театър зад канала“, където отличената пиеса ще получи своята сценична реализация.  

Конкурсът се провежда с помощта на Фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Партньори на конкурса са Българското национално радио, „Малък градски театър зад канала“ и Унгарският културен институт в София.

Снимки: Петя Драгомирова

На заглавната снимка: Лило Петров

Моля почакайте...