-

Награди на Столична община за ярки постижения в областта на културата за 2017 г.

IMG_2420

На тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов” бяха връчени Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата за периода 1 юли 2016 г./ 1 юли 2017 г. Наградите се връчват традиционно в Деня на София - 17-ти септември.

НОСИТЕЛ НА СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА СОФИЯ за изключителни постижения и принос в националната култура е академик Васил Казанджиев - композитор, диригент и педагог, една от водещите фигури в българската музикална култура. Наградата му беше връчена от кмета на София – г-жа Йорданка Фандъкова.

НОСИТЕЛИ НА НАГРАДИТЕ ПО ОБЛАСТИ:

ЛИТЕРАТУРА - Милен Русков, писател, за романа „Чамкория”

ТЕАТЪР - Меглена Караламбова, актриса, за ролята на Вера в „4000 мили” от Ейми Херцог, режисьор Владимир Люцканов в Театър 199 „Валентин Стойчев”, както и за ролята на Майката в „Разговори с мама” по Сантяго Овес от Жорди Галсеран, режисьор Венцислав Кулев в Театър 199 „Валентин Стойчев”

МУЗИКА - Кирил Маричков и „Щурците“, за концерта им в зала „Арена Армеец“ по повод 50-годишния юбилей на групата

ВИЗУАЛНО-ПЛАСТИЧНИ ИЗКУСТВА - Софийска градска художествена галерия, за силно присъствие в столичния културен живот през 2016 – 2017 г. като организатор на десетки изложби на видни български творци, сред които изложбите „Между модерното и канона. 120 години от рождението на Цанко Лавренов”, „Голото мъжко тяло 1856 – 1944”, „ПОСОКИ. Иван Милев 1897 – 1897 – 1927. !20 години от рождението на художника”, „Иван Пенков. Хора и портрети”, по повод неговата 120-годишнина

ХУДОЖЕСТВЕНА ФОТОГРАФИЯ - Иво Хаджимишев, фотограф, за албум и изложба „Карастояновите. Основоположници на българската фотография” (представени от 27 април до 11 юни 2017 г. в Национална галерия)

КИНО - Евгения Атанасова-Тенева, за филма „Мост към Кристо”, продуцент - БНТ

АРХИТЕКТУРА, ОПАЗВАНЕ НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО И ЕСТЕТИЗАЦИЯ НА ГРАДСКАТА СРЕДА - Архитектурно студио МОРФОКОД - арх. Грета Димитрова и арх. Кирил Мандов, за създаване на интерактивна карта на сградите, паметници на културата в София

КРИТИКА И ЖУРНАЛИСТИКА В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА - Даринка Илиева, журналист във в. „24 часа”, за идеята, организацията, провеждането и отразяването на дискусията „Историческите градове – опазване и развитие”

ТАНЦОВО ИЗКУСТВО - Софийската опера и балет, за спектаклите „Петрушка” и „Жар птица” по музиката на Игор Стравински

ФОЛКЛОРНИ СЦЕНИЧНИ ИЗКУСТВА - Нестор Несторов – председател на Народно читалище „Витоша-1951”, дългогодишен главен художествен ръководител на Фолклорен танцов ансамбъл „София-6”, за организацията на Международния фолклорен фестивал „Витоша”

СЪВРЕМЕННИ ПЕРФОРМАТИВНИ И МУЛТИЖАНРОВИ ИЗКУСТВА - ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс и Мирослава Тодорова - артистичен директор на ДНК, за Международната програма „Мигриращото тяло”, за образователната инициатива „Извинени присъствия“, ежемесечната програма, копродуцентската дейност и др.

НАГРАДА НА ЖУРИТО - Къща за литература и превод на Фондация „Следваща страница”, за успешната й работа в полето на литературните дискусии и междукултурния обмен, с фокус върху превода на литература

Снимки: Гео Калев 

Моля почакайте...