Започна купонът на годината – София филм фест

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy

Започна купонът на годината! Не само купонът, тръгна едно от най-забележителните събития в Културния календар на София - 22-ият София филм фест. Чакан е от мига, в който свърши обичайно в края на март миналата година, но продължава цяла година в различни градове на страната, в учебни заведения, в Дома на киното и още и още важни места, за да показва и образова в най-доброто от киното. И така вече повече от две десетилетия екипът на Феста е неуморен и винаги готов за нови предизвикателства за развитието на българското кино и не само.

1_9Зад всичко това стои железен екип и всички те, които правят са винаги усмихнати, като че всичко става на шега, а си даваме сметка, че зад този изключителен проект се крият много работа, усилия, познания и последователност. Преди години Стефан Китанов – Кита, създател и директор на фестивала, каза за „въпреки.com”, че „хубавите неща се правят с много любов”. Бихме добавили и с много труд и неспирен поглед и амбиция напред какво се случва в света на киното по фестивали, по резиденции, по обучения. И така 22 години, за да можем да кажем днес, че Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), извоювал с годините признанието на световната кинообщност, акредитиран от FIAPF и включен в класацията на сп. „Variety” сред 50-те топ-фестивала за киноиндустрията, се среща за 22-ра поредна година с вярната си публика и многобройните международни гости.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмата Творческа Европа (Creative Europe) на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели. Повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма се показват в рамките на фестивала, който се откри на 7 март в Зала 1 на НДК с официалната премиера на най-новия игрален филм на Милко Лазаров - „Áга”. Представен като проект с работно заглавие „Нанук“ на София Мийтингс през 2014 година, където получи наградите на Mediterranean Film Institute и Synchro Film, Video & Audio, Vienna, отличен в Кан като проект с престижната награда „Кшищоф Кешловски“ на ScriptEast, „Áга“ закри основната конкурсна програма на Берлинале 2018!  Филмът е копродукция на България, Германия и Франция с главен продуцент Веселка Кирякова („Ред карпет“), която работи с Милко Лазаров от успешния му дебют „Отчуждение“, отличен с две награди от най-стария кинофестивал в света – Венеция.

През 2018 година темата на София Филм Фест, преплетена творчески във визията на фестивала, е свързана с избора на София за Европейска столица на спорта. Тази титла има за цел да популяризира активния начин на живот, развитието на спортни политики и инфраструктура с добри съоръжения, програми и активности. Акцентът е върху масовия спорт и върху значението на спорта като приоритет в живота на хората. Този специален фокус присъства и във филмовата програма на фестивала чрез селекция от филми и събития на спортна тематика. И не случайно на първата пресконференция за предстоящия Фест още през декември миналата година в Дома на киното този акцент в програмата представи спортният журналист и киноман Камен Алипиев - Кедъра. „Ню Бояна”, заедно с B2Y Productions, са копродуценти на фестивалните трейлъри, които за поредна година се създават в креативното партньорство с DDB. Шестима млади български режисьори приеха предизвикателството да заснемат своя поглед към спортната фестивална тематика през характерни особености на почерка на световноизвестен режисьор. Това са Драгомир Шолев /Биатлон по Джеймс Камерън/, Иван Москов / Бокс по Емир Кустурица/,  Неда Морфова / Волейбол по Уес Андерсън/, Кеворк Асланян / Футбол по Стенли Кубрик/, Васил Петраков / Тенис на маса по Дейвид Линч/ и Петко Спасов / Борба по Педро Алмодовар/.

 „Най-важното усещане за София филм фест е усещането за свобода, за простор и за връзка със света. Това е. И усещането за общност, защото ние сме си едно голямо семейство. Усещането, че можеш да правиш нещо, което обожаваш сред хора, които са ти изключително добри приятели и да го правиш в името на други хора, които да се докоснат до най-доброто творчество през годината. Какво по-хубаво от това”. Сподели също преди време за „въпреки.com” Светлана Дамянова, ръководител на прес-отдела на фестивала. И с днешна дата какво можем да добавим, освен че ни очакват страхотни филми и не само филми – София събира световното кино като постижения, вълнения, тревоги, възторзи на създателите си. А те са и нашите, на днешните хора, независимо на кое поколение принадлежат. Дълго може да се говори за всеки един филм, който е в програмата на Феста. Купонът на годината тече. А за наградите ще говорим по-нататък.

5_2Като говорим за купони, не можем да не споменем и две празнични изложби по случай осми март. Те, естествено са свързани с жената. Едната е живописна на Николай Янакиев в столичната галерия „Арте” и се нарича „Състояния”. Експозицията съдържа 13 живописни платна с един сюжет - Жената, или по точно 13 варианта на една и съща композиция, a тя е „Момиче пред огледало.” Картината е рисувана преди доста години и е показвана само веднъж в България и в Швейцария и фигурира на възпоменателна марка в чест на автора издадена от WHO’S WHO in international art Лозана. Всъщност експозицията показва една малка част от богата гама от емоции и настроения състояния на жената, които автора умело успява да предаде с помощта както на богатия цветови диапазон от черно до бяло, а така също и на релефа, който от своя страна придава по голяма материалност и пластичност на изображението.

„Точно преди 12 години поканихме Николай по повод 8-ми март да подготви изложба в „Арте”. Това събитие остана едно от най-запомнящите се в програмата на галерията. Тогава картините също бяха 13, идеята беше същата, но композицията беше различна. Изложбата предизвика истински фурор сред колекционери и познавачи. От тогава до сега Янакиев спечели още много  почитатели, получи още награди, дори през лятото на миналата година  една от най престижните аукционни къщи „Christie's” продаде на търг негова картина. Сега след 12 години бихме искали да разберем какво е променило времето, как публиката ще приеме тази оригинална идея, как авторът ще пресъздаде своята експлозия от цветове и ще разкрие отново тънката си чувствителност, и дали Жената остава все така провокативна и вдъхновяваща...”, пишат в анотацията за изложбата от галерията.

6_3И още една изложба свързана с жената – това е в друга столична изложба „Червената точка”. В нея кураторката Христина Бобокова след първата изложба миналата седмица в друга столична галерия – „Нюанс” /в която участват Надежда Розева - Грийн, Емануела Ковач и Нина Лишовска/ е поканила още шест красиви и талантливи авторки – Лариса Илиева, Невена Дернева, Деница Тодорова, Райна Стоимирова, Пенка Минчева и Деница Дакова. Изложбата е озаглавена „Пътуване на стихиите” и разглежда темата за съвместимостта на елементите, тяхното проявление около нас, природните закони, инстинктите и желанията, породени от тяхното взаимодействие. Изложбата представя различни интерпретации по темата чрез езика на изкуството и през погледа на няколко българки - творци и художници с активни, но с различни житейски позиции. А за избора си Христина Бобокова сподели пред „въпреки.com”: „Нали казват, че жените имат по-голяма интуиция и аз разчитам на моето лично чувство. Смятам, че дамите са обединени от изразите енергичност, жизненост, радост. Едни съвсем различни емоции от изложбата в галерия „Нюанс”, където има сдържаност, елегантност. По различен начин ги усещам”. С усмивка казва Христина Бобокова и закачливо допълва, че всяка от тези жени изключително харесва мъжете и правят тези изложби и за мъжкото око. И добавя: „Петте стихии - Етер/пространство/, Въздух, Вода, Огън и Земя си взаимодействат в творбите и кореспондират с инстинктите и желанията, но не ги виждаме в техния чист вид. Те съдържат примеси на други инстинкти”. 

Автори: Екип на сайт за култура „Въпреки.com”

Снимки: Стефан Джамбазов и архив на „София филм фест”

1.Стефан Китанов – Кита, създател и мотор на „София филм фест” – снимка Стефан Джамбазов

2.С филма „Áга” беше открит тазгодишният „София филм фест” – архив СФФ

3.„За тялото и душата” на Илдико Енеди /председателка на международното жури на СФФ/ беше сред номинираните за чуждоезичен филм на тазгодишните Оскари и ще бъде показан и в София – архив на СФФ

4.„Момиче пред огледало” на Николай Янакиев в галерия „Арте” – снимка Стефан Джамбазов

5.Николай Янакиев при откриването на изложбата си – снимка Стефан Джамбазов

6.Кураторката Христина Бобокова /втора от ляво надясно/ с част от участващите художнички в изложбата в галерия „Червената точка” и галеристката Нина Мирчева /третата от ляво/ - снимка Стефан Джамбазов

Моля почакайте...