XXL влезе и в Националната художествена галерия

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy

„Минало и настояще на един контракултурен разказ” е озаглавена изложбата в Националната художествена галерия - Двореца, която се откри през седмицата с ред съпътстващи събития. Тя е на една знакова група, платформа, общност, кръг от съмишленици, явление или както и да я наречем – XXL, тръгнала през 90-те години на миналия век.

По-късно някои от художниците се пръснаха по света, други останаха в България. Един от тях – проф. Свилен Стефанов, художник и изкуствовед е куратор на изложбата заедно със Сузана Каранфилова от страна на НХГ.

4_8Изложбата на създадената през 1994 група XXL съдържа документация и творби от вече далечното и изпълнено с желание за промяна последно десетилетие на миналото столетие, като същевременно показва актуални произведения на авторите от този някога пределно провокативен артистичен кръг.

Първият манифест  на групата „Ритник в гърба на инерцията” е написан и публикуван в началото на 1995 във в. „Култура”, а по-късно с допълнения се появява и на страниците на „Литературен вестник“. Името XXL се свързва и със съществувалата между 1996 и 2003 столична галерия на пл. „Македония”. Имената на някои от най-популярните изложби на кръга XXL звучат като: „Нова българска живопис” (1996), „Косьо, Хубен, Тушев” (1997), „Измерения на насилието” (1998), „Gangstart” (1998), „Българският пейзаж като метафора” (2001) и „Нови радикални практики” (от 1997 до 2001). Галерия XXL е закрита през 2003 от областния управител на София след изложба в галерията под името „AntiSax (Ново политическо изкуство)“.

При откриването на изложбата в Националната художествена галерия присъстваха повечето от творците, участващи в експозицията. А в нея освен основателите Свилен Стефанов, Генади Гатев, Хубен Черкелов, Иван Кюранов, Косьо Минчев, Расим, Георги Тушев и Слави Славов, са представени и автори, включили се в неговата дейност с течение на годините – Росен Тошев, Димитър Яранов, Георги Ружев, Борис Сергинов, Красимир Добрев, Йордан Ефтимов, Дейвид Д’Агостино и Анатолий Осмоловски. С групата в различни години са сътрудничили голям брой автори, а десетки са открили самостоятелни изложби в пространството на галерия XXL.

Директорката на Националната галерия Слава Иванова при откриването отбеляза, че ако някой й е казал през 90-те години, че група XXL би влязла в Националната галерия, би отговорила, че това е невъзможно – те никога не биха дошли тук. Но те са изминали своя път, а и Националната галерия е извървяла своя. И така, те се срещат в тази наистина важна изложба. И по думите на Слава Иванова това е и начало за едно по-категорично отваряне на галерията към съвременното изкуство. За следваща година са подготвили нова програма за изложби, дискусии, представяния и срещи със съвременни български художници. Една такава изложба е и по проекта „Учители и ученици” на фондация „Въпреки”, подкрепен от Програма „Култура”на Столична община. Става дума за изложба на Николай Майсторов и неговите ученици в „Квадрат 500” през месец май. Но за нея ще говорим занапред, както и за плановете на галерията.

По думите на проф. д-р Свилен Стефанов, един от кураторите на изложбата и участник в нея, тя е от творби от 90-те години, но и от други, които са правени в по-ново време. И добави, че в никакъв случай тази изложба не трябва да се приема ката надгробен паметник на явлението XXL. Изложбата има и каталог, а тя и изданието се реализират с подкрепата на One Gallery, която пък по-рано през същия ден отвори врати със самостоятелната изложба на Свилен Стефанов „Неясни обекти”. Хубен Черкелов, който живее и работи в САЩ, но беше на откриването на изложбата в НХГ каза преди време в разговор за „въпреки.com”: „Не само аз, но от ХХL разбрахме, че има един стъклен похлупак над това, което правим. Бяхме и малко заблудени, че след промените нещата много бързо ще се развият не само за българското изкуство, а и за българското общество като цяло. И след средата на 90-те години стана ясно, че нещата може би няма да се развият по този начин и изобщо няма да се развият. До тоя момент никой от XXL няма закупени творби от градска галерия или от националната галерия. Има все още един стъклен похлупак върху определени хора или групи като XXL. Или върху определен вид изкуство. Все още имам приятели и те не искат да губим тази връзка”, каза той за идванията си в България. Но може би е дошло време нещата да се променят…

6_6Една друга интересна изложба се откри през седмицата - 16-то издание на изложбата „Формат 30/30” в столичната галерия „Астри”. Идеята е на галеристката и куратор на изложбата Вихра Пешева. И вече толкова години преди Коледа тя събира най-добри български художници, които представят своите творби в този формат – 30/30. Всичко това прави традиционната изложба уникално събитие, отговарящо на формата и на галерията. Която по този начин може да събере картини, рисувани почти изключително за тази изложба. А за сегашната изложба Вихра Пешева казва: „Тя е различна от предишните. Изложените тук картини са на художници, рисували по покана на организатора, т.е. моя. С някои от тях сме заедно от първите издания на изложбата (2002 г. )- мощни творци, осветляващи духа с присъствието си. Изпълват ме усещането, че съм получила още един дар, още една възможност. С други започвахме творческия си път в 30/30 . Днес те са имена, които формират панорамата на младата българска живопис, а ФОРМАТ 30/30 израсна като уникално събитие с многостранни културологични последствия. С някои нямаме дълга история, но присъствието им в изложбата е като вятъра, идващ от океана. Благодаря на всички художници, съпричастни с Годишната изложба за живопис ФОРМАТ 30/30! Има и толкова други, които бих искала да бъдат тук, но пространството и времето и този път не ми достигнаха... Затова пък, надявам се и го желая на всички, бъдещето е пред нас и пътят продължава!”, написа за изложбата си Вихра Пешева.

А сред художниците, които участват тази година в „Астри” са имена като Андрей Даниел, Атанас Хранов,  Владимир Пенев, Галина Чунтова,  Греди Асса, Десислава Минчева, Долорес Дилова, Захари Каменов, Ивайло Мирчев,  Иво Бистрички, Любен Генов,  Мариана Маринова, Мария Райчева, Милко Божков, Николай Маринов, Светлин Русев, Станислав Памукчиев, Чавдар Петров, Юлия Станкова и ред други художници. Така че, намерете време и посетете тази изключително богата и интересна изложба. Пък може и да откриете подарък за себе си, близки и приятели пред Коледа! 

Автори: Екип на сайт за култура „Въпреки.com”

Снимки: Стефан Джамбазов

1. Участници в групата XXL се събраха при откриването на изложбата им в Националната художествена галерия – Двореца

2. Косьо Минчев, Страдащ мъж, 2013 г. – изложба XXL

3. Хубен Черкелов, 10 Евро, 2015 г. – изложба XXL

4. и 5. Със самостоятелна изложба на Свилен Стефанов се откри новата софийска галерия One Gallery

6. Част от изложбата „Формат 30/30” в столичната галерия „Астри”

Моля почакайте...