„Въпреки.com”: Плакатът между улицата и интернет

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy

Изложба по повод 70 години на специалност „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия се откри в Арт център Банкя. В изложбата са събрани плакати, рисувани от преподаватели и студенти. Има прекрасни творби, но въпреки това плакатът като изкуство липсва от нашите улици. Вероятно времето е друго, но плакатът сега все пак успява да се наложи в дигиталното пространство като една реплика, която веднага остава в съзнанието. За това ще говорим подробно във „въпреки.com”, а сега малко от историята на специалността.

Началото на специалността се поставя през 1947 година с откриването на първото ателие по плакат с преподавател Борис Иванов. Тя е наречена „Приложна графика“, а по-късно „Плакат“. През 1956 година, след конкурс за доцент по плакат, в специалността идва Александър Поплилов, оставил зад себе си повече от 30 випуска свои възпитаници, които определят облика на българския плакат и приложна графика в следващите десетилетия. Проф. Поплилов през периода 1962 – 1966 година е ректор на Академията.

1_6По-късно като асистенти на проф. Поплилов се присъединяват и бъдещите професори Димитър Серезлиев и Иван Газдов. Проф. д-р Иван Газдов с над 40-годишната си преподавателска дейност е доайен на специалността. Той е ректор на НХА от 1999 до 2003 година и автор на множество трудове за плаката. В катедрата оставят своя отпечатък още имена като Никола Мирчев, Преслав Кършовски, проф. д-р Васил Йончев, Петър Сл. Петров, проф. Людмил Чехларов, проф. Димитър Тасев, проф. Димитър Трендафилов и други.

През 2003 година с добавянето на „визуална комуникация“ към наименованието „Плакат“ се разширяват и очертават сферите на приложение и бъдещите посоки в развитието на специалността. Днес тук преподават проф. Георги Янков (ръководител катедра), проф. д-р Николай Младенов, проф. Пламен Вълчев, доц. д-р Кристина Борисова, гл. ас. д-р Ненко Атанасов и ас. Георги Павлов. Съхранила академичния дух и традиции, специалност „Плакат и визуална комуникация“ в НХА продължава да бъде най-притегателното образователно и артистично пространство, оформящо значителна част от съвременната визуална култура, пише в кратката справка за тази специалност.

Плакатът обаче не е загубил притегателната си сила. Лошото е, че плакати се лепят един върху друг, няма уважение към предишния, а от друга страна важно е събитието, а не качеството на плаката. Нещо, което се цени особено в изложбите по цял свят. Защото плакатът няма само информационен смисъл, а преди всичко естетически. А доста са събитията, които изискват визуална подкрепа, не само спектаклите. Какво да кажем за социалния и политически плакат, който практически липсва от нашите улици, въпреки че преподавателите в НХА дават на своите студенти подобни задачи, а и има международни проекти.

4_5А иначе като интересни събития в София продължава фестивалът „Пиано Екстраваганца” на пианиста Людмил Ангелов, включен в Календара на културните събития на Столична община.  „Идеята за фестивала е да програмира по-непознатия репертоар, в частност пианистичния репертоар, музиката за пиано. Всички познават големите гении на музиката като Моцарт, Бетовен, Бах, Шопен…Те са много добре известни. Тяхната музика е много обичана и слушана във всички концертни зали по света и на фестивали. Но редом с тях в музиката има още много други имена, тя не се изчерпва с големите гении. Има и други автори, има и други пианисти, които са творили през всичките тези векове, които предхождат настоящето ни време. Тяхната музика е обект на нашето внимание. За да се стигне до фестивала има една важна изследователска дейност преди него – намиране на такива автори, на такива музикални произведения, които са останали засенчени от познатите гениални музикални произведения. Това не отнема от тяхната стойност. Те имат не по-малка художествена стойност, просто не са имали до известна степен късмета на останалите. Нашата функция е да помогнем на тази музика, след като сме намерили подобни произведения”, каза Людмил Ангелов.

И добави: „С тази моя колекционерска страст, която започна някъде през 2000 година си зададох въпроса: „Това е добре, но каква е основната цел на това – не е ли тази музика да звучи?”. И тогава ми хрумна идеята да направя един фестивал, в който всички тези нотни листове да се превърнат в музика, да стигнат до публиката и да спечелим почитатели за тези, малко забравени музикални произведения или автори. Това е концепцията на фестивала. Освен концертите обаче на 1 октомври, неделя от 10 до 19 часа за втори път във фестивала във Военния клуб е Ден на отворените врати „Приятели на пианото”, в който всички желаещи ще могат да посвирят на най-хубавия концертен роял YAMAHA CFX в България, купен от фондациите “Пиано Екстраваганца” и „Културни перспективи” и дарителска кампания за обучение на млади български пианисти за участия във фестивалната програма. Маестро Ангелов ще даде и открит урок на предварително регистрирали се млади таланти, а наградата за един от тях ще е стипендия от 15 часа обучение от пианиста при неговите курсове в НБУ. „За нас е голям приоритет, че включихме такова образователно събитие. Една от важните мисии на фестивала и фондацията, която стои зад него е да привлича младата публика и защо не бъдещи пианисти. Последният концерт на 6 октомври е в Софийската опера, който правят с колаборация с тях. Това е концертът на световно известната българска прима Веселина Кацарова, мецосопран и Людмил Ангелов на пианото. „Концертът с Веселина е с една много интересна програма – камерен концерт. Опера няма да се чуе, защото и аз като пианист на подобни концерти е достойното партниране между певеца и пианиста. Не става въпрос за акомпанимент, а за музициране на камерно ниво”, каза пианистът.

6_3През своя юбилеен 50-ти сезон балет „Арабеск“ ще представи най-успешните и най-новите спектакли от своя репертоар. Юбилейният сезон на трупата се открива с премиерата на балета „Ромео и Жулиета“ по музика на Сергей Прокофиев, хореография Боряна Сечанова , сценография Иван Токаджиев,  костюми - Николина Костова-Богданова. Разговаряхме преди време с Боряна Сечанова, гл. художествен ръководител и директор на „Арабеск” преди поредна репетиция на „Ромео и Жулиета”. Спектакълът е финансиран по Програма “Култура” на Столична община и подкрепен от Министерството на културата. Съсредоточаваме се върху феномена „Арабеск”. „Абсолютно вярвам в тази кауза, защото не може да не се прави изкуство в нашето време. Изкуството те кара да бъдеш креативен, изкуството те кара да бъдеш позитивен, изкуството те учи на взаимоотношение с хората около теб. Затова няма как да не вярвам в мисията на „Арабеск”. Той събира не само изключителни млади танцьори, „Арабеск” събира млади музиканти, млади композитори, млади хореографи, т.е. „Арабеск” се превръща в една платформа на обмен, на мисли, на визии. Затова мисля, че „Арабеск” е вид пространство за култура”, категорично с много любов говори Боряна Сечанова за трупата и нейния екип от млади и много талантливи хора.

За себе си споделя, че не я е страх от експерименти, защото когато човек иска да каже нещо, той трябва да го каже. „Най-хубавото е, когато мислим различно и в обмена на тази информация на мисли, не бих казала, че са чак експерименти, защото нямаме чак толкова материална възможност да направим истински в областта на културата. Поизостанахме последните 20 години в областта на съвременните изкуства. Но мисля, че имаме дух и все още не са успели да ни сложат клишето на консумативното изкуство така, както е примерно в много области”. През цялото време на разговора ни хореографката говори за танц, за танцьори, така както ни се случвало в срещите с колежката й, силно свързана с трупата, Мила Искренова. „Арабеск” не е просто балетна трупа, а наистина сложен и различен артистичен състав, своего рода институция в съвременната ни култура. А ние си мислим, че в обединяването между отделните изкуства и техните възможности може да се постигне по-силно въздействие и върху публиката. Концерти, спектакли и плакати – възможност за едно равноправно партньорство. Какво по-хубаво! ≈

Автори: Екип на сайт за култура „Въпреки.com”

Снимки: Стефан Джамбазов

1 – 3. Преподаватели и студенти откриха изложба в Арт център Банкя по повод 70 години „Плакат и визуална комуникация” в НХА

4. Людмил Ангелов

5. Боряна Сечанова

6. Репетиция на „Ромео и Жулиета” в Арабеск

Моля почакайте...